U Saboru zasjalo Betlehemsko svjetlo

15.12.2022.

14:42

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Betlehemsko svjetlo mira u Saboru

Betlehemsko svjetlo mira u Saboru

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske (SIH) tradicionalno je u Hrvatski sabor donijelo Betlehemsko svjetlo mira te tako odaslalo poruku ljubavi, prijateljstva i suradnje.

Hrvatski sabor već 30 godina je pokrovitelj donošenja Betlehemskog svjetla i sasvim sam siguran da će tako biti i u godinama koje dolaze, kazao je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primivši Betlehemsko svjetlo.


Riječ je o dobrotvornom programu koji je pokrenut u Austriji 1986., a u Hrvatsku je svjetlo mira prvi put stiglo 1992. Na prvu adventsku nedjelju pali se u Betlehemu i nosi u Beč, odakle se prenosi u više od 20 zemalja. Prigodom dolaska Betlehemskog svjetla mira u Sabor, mnogi su zastupnici i zapjevali.


Betlehemsko svjetlo simbol je mira, prijateljstva, povezuje ljude i nacije i u ovim danima njegova simbolika jača je nego prijašnjih godina jer ne tako daleko od Hrvatske svjedoci smo jednog groznog rata, ruske agresije na Ukrajinu i pogibije velikog broja ljudi, kazao je Jandroković.


Želja svih nas je i da Ukrajinom zavlada mir i kao političari borit ćemo se svim metodama kojima raspolažemo da bismo pridonijeli tome da Ukrajina bude slobodna i da ljudi tamo žive u miru, a kao vjernici zadaća nam je da se molimo za mir, duše poginulih i da se prosvijetli pamet onima koji su pokrenuli agresiju, poručio je.


S jedne strane su osjećaji radosti, ponosa i sreće, ali istovremeno zbog solidarnosti onih koji pate  osjećamo i odgovornost i želju da im pomognemo, dodao je.


Predsjednik Sabora napomenuo je kako će Svjetlo mir iduće godine do Hrvatske doći bez stajanja na slovenskoj granici zbog ulaska u Schengen te da će put od Beča do Zagreba biti jednostavniji i brži.


Predajući fenjer predsjedniku Sabora, glavni načelnik SIH-a Boris Vujnović istaknuo je da je Svjetlo mira simbol ljubavi, prijateljstva te bratske i suradničke budućnosti koju skupa gradimo.


Jandrokoviću u ime SIH-a uručio je također plaketu zahvale za podršku koju Sabor već 30 godina daje donošenju Betlehemskog svjetla u Hrvatsku.


Ceremoniji donošenja Betlehemskog svjetla prisustvovalo je i nekoliko saborskih zastupnika koji su spontano zapjevali Radujte se narodi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!