14:34 / 10.12.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

U Saboru žestoka rasprava o stanju u zdravstvu tijekom pandemije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskom saboru žestoka je bila rasprava o stanju u zdravstvu tijekom pandemije. Interpelaciju o odgovornosti Vlade za, kako tvrde, potpuno rasulo zdravstvenog sustava pokrenuli su klubovi zastupnika Glasa i Centra uz podršku SDP-a i IDS-a.
U Hrvatskom saboru žestoka je bila rasprava o stanju u zdravstvu tijekom pandemije. Interpelaciju o odgovornosti Vlade za, kako tvrde, potpuno rasulo zdravstvenog sustava pokrenuli su klubovi zastupnika Glasa i Centra uz podršku SDP-a i IDS-a. 

Kritizira se netransparentnost u radu Vlade i Stožera, kašnjenje s odlukama i nespremnost na suradnju s oporbom i strukom. Najodgovornijim za krizu označili su premijera Andreja Plenkovića.

Saborski zastupnik SDP-a Davor Bernardić nakon dugo vremena se pojavio u Saboru pa prozvao Vladu zbog načina na koji se bori protiv pandemije koronavirusa, ustvrdivši da je situacija izmakla kontroli, a zdravstveni sustav u rasulu. Dodao je da je Hrvatska najgora u Europi i po broju mrtvih i po broju zaraženih te za to okrivio premijera Andreja Plenkovića, a Nacionalni stožer civilne zaštite, na čelu s potpredsjednikom Vlade ministrom Davorom Božinovićem nazvao je 'takozvanim'. Prema njegovim riječima Nacionalni stožer CZ donosi političke mjere, ne postoji strategija borbe s koronavirusom, i čak se 'više ne evidentiraju kontakti''.

Vilim Matula u ime Kluba zastupnika zeleno-lijeve koalicije u slobodnom govoru  podsjetio je na današnji Međunarodni dan ljudskih prava upozorivši kako se u vrijeme koronakrize ona sustavno krše. Na taj međunarodni dan podsjetili su i Ermina Lekaj Prljaskaj i Veljko Kajtazi istaknuvši na važnost izgradnje društva jednakih mogućnosti i ravnopravnog pristupa temeljnim ljudskim pravima bez obzira na različitosti, rasu, spol, jezik, vjeru, nacionalno podrijetlo.

Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta ocijenio da je Stožer sve napravio ili sa zakašnjenjem ili je donosio krive odluke. Dodao je da su primjerice u Njemačku iskoristili ljetno vrijeme za edukaciju pacijenata, pučanstva i medicinskog osoblja, a mi ništa od toga nismo napravili nego smo "otišli na ljetovanje". Vrkljan tvrdi da Hrvatska ima 800 respiratora, ali da nema više od 30-ak liječnika sposobnih da pacijenta spoji na respirator i da ga kvalitetno prati.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka ocijenila je da Vlada ne upravlja ovom krizom nego stihijski odgovara na probleme i na sve goru epidemiološku situaciju. Razlog zašto smo se pridružili zahtjevu je taj što smo mi još u listopadu tražili da se promijeni model upravljanja krizom, da se postavi tzv. semafor koji bi jasno indicirao u kojem trenutku se prelazi na koje mjere te da se razdvoji unutar Stožera epidemiološka struka i njihove preporuke od onog što je konačna odluka Vlade ili Sabora u primjeni mjera, kako bi točno znali koja je odgovornost znanstvenog dijela, a koja političara, pojasnila je.

Dalija Orešković iz Centra upozorila je da se nismo dovoljno pripremili za borbu s koronavirusom te da se nije poduzelo dovoljno iako su postojale informacije da bi na jesen mogao doći novi vala i porast broja oboljelih. Dodala je i da se kompletan zdravstveni sustav nije pripremio na reorganiziranje i dostupnost drugih zdravstvenih usluga, što dokazuje rast lista čekanja, otkazivanja operacija, a preventivne kontrole se ne obavljaju, a to će za godinu, dvije dovesti do porasta oboljelih.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!