09:10 / 15.03.2019.

Autor: HRT

U Saboru žestoka rasprava o suzbijanju korupcije

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom - koje je predložio zastupnik Mosta Miro Bulj, zadnja su točka ovotjednog zasjedanja Sabora o kojoj bi zastupnici također trebali raspravljati.
Brojne replike, prozivke, zahtjevi za stankama, dovele su do usijanja saborsku raspravu o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije listopada 2017. do sredine srpnja prošle godine.

-
Korupcija je karcinom svakog društva, pa i hrvatskog, borba protiv nje uvjet je za stvaranje otvorenog društva, istaknuo je predsjednik Antikorupcijskog vijeća (AV) Željko Jovanović (SDP), ističući da ima "stanovitih pomaka" u toj borbi, ali da i dalje treba ulagati znatne napore svih nadležnih institucija u borbi protiv pojavnosti korupcije i pri tome uključivati širu javnost. Jovanović je prenio kako je Vijeće više puta zaključilo da je stvoren dojam da je interes za borbu protiv korupcije u Hrvatskoj u laganom padu.

- To se može zaključiti po posjećenosti tematskih sjednica Vijeća, što od zastupnika, što od zainteresiranih sudionika, pa se, primjerice, ministar uprave Lovro Kuščević nije udostojao doći ni na jednu sjednicu - istaknuo je.

Apostrofirao je i indeks percepcije korupcije za 2017. po kojemu je Hrvatska zadržala isti rezultat kao i godinu prije, sa 49 bodova i dalje je svrstana među korumpirane zemlje. Kao najrizičnija područja navodi korupciju u poslovima javne nabave i sve manje povjerenje građana u institucije države.

- Izvan kruga korumpiranih zemalja Hrvatska je bila samo jednom, 2105., već godinu poslije pali smo u krug korumpiranih, ako rasuđujemo zdravim razumom, odnosno sjetimo se tko je na vlasti, vaša je teza ispravna, odgovorio je Jovanović na upit SDP-ova Gordana Marasa postoji li korelacija između dolaska HDZ na vlast i jačanja doživljaja korupcije u Hrvatskoj.

Branimira Bunjca (ŽZ) zanima je li u zadnjih pet godina i jedan političar pravomoćno osuđen zbog korupcije, je li donijeta presuda za ratno profiterstvo, jer, dodaje, "po tim presudama čini se da korupcije uopće nema".

- Nepostojanje pravomoćnih presuda i neoduzimanje imovine za koju je dokazano da je stečena korupcijom glavni su problem u borbi protiv korupcije, svi veliki procesi koji su započeti nisu dovršeni... to kod građana stvara sumnju u stvarnu želju za borbu protiv korupcije, odgovara predsjednik Jovanović kao medij za obračun s HDZ-om.

Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić poziva Jovanovića da ne iznosi osobne, nego stavove Vijeća, što Maras iščitava kao HDZ-ov pokušaj da se zastupnicima "stavi flaster na usta".

- Kad HDZ dođe na vlast korupcija raste, zatvaraju se radna mjesta u brodogradilištima, iseljava... Bačić bi htio da o tome šutimo - tvrdi SDP-ov zastupnik koji je zbog ponašanja dobio dvije opomene od predsjedavajućeg Furia Radina.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zbog toga je prozvao Radina da kao dio vladajuće koalicije pokušava uštutkati opoziciju jer se govori o korupcijskim skandalima HDZ-a, što je Radin odlučno demantirao.

Branko Bačić ustrajava da je Jovanović predsjednik Antikorupcijskog vijeća, da govori u ime svih zastupnika i da se treba kloniti vlastitih opservacija.

- Iz istupa SDP-ovih zastupnika iščitao je da ne znaju gdje žive, ni u kojoj raspravi sudjeluju. Govorimo i o SDP-ovoj korupciji, a ne samo HDZ-ovoj kako oni tvrde, SDP-ovim zastupnicima Jovanović bi poslužio kao medij za obračun s HDZ-om - poručio je Bačić.

U kratkoj saborskoj raspravi izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom koje je predložio Mostov Miro Bulj nisu naišle na podršku vladajućih. Bulj je predložio da se smanje ovlasti ministru države imovine - da se smanji iznos do kojeg bi ministar mogao donositi odluke o raspolaganju imovinom sa 7,5 mil. kn na jedan milijun. Predlaže i da 50 posto prihoda od prodaje državne imovine ostane kao prihod jedinica lokalne samouprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!