10:10 / 25.10.2018.

Autor: HRT

U Saboru žestoko o mirovinskoj reformi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sjednica se nastavila raspravom o mirovinskim zakonima. Raspravlja se o paketu od šest zakonskih prijedloga cjelovite mirovinske reforme.
Saborska rasprava o drugom dijelu paketa mirovinske reforme vezan uz obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, te mirovinska osiguravajuća društva nastavljena je poslijepodne u puno mirnijem tonu nego prijepodne kada je oporba žestoko kritizirala reformu ocijenivši ju lošom, destruktivnom, pljačkom.

Sindikati se snažno protive mirovinskoj reformi 

Nakon cijelog dana rasprave u Hrvatskom saboru pao je i interes zastupnika pa je većina prijavljenih odustala od izlaganja, a sabornica ostala gotovo prazna. "Ovo je povijesni trenutak jer je u sabornici više predstavnika predlagatelja nego saborskih zastupnika", konstatirao je Ivan Šuker (HDZ).

Predstavljajući izmjene zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima, obveznim mirovinskim fondovima i mirovinskim osiguravajućim društvima ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je kako će taj dio reforme odnosi na  drugi mirovinski  stup u kojem je trenutno 97 milijardi kuna, kao i treći dobrovoljni mirovinski stup. "Drugi stup treba jačati i sve ove izmjene će dovesti do povećanja isplate mirovina iz drugog stupa. S rješenjem dodataka od 27 posto, sa smanjivanjem naknada, ukidanjem švicarske formule, pospješivanjem mogućnosti ulaganja uz veću kontrolu, uz mogućnost 15 posto isplate mirovine prilikom odlaska u mirovinu i jačanjem trećeg stupa mislimo da ćemo značajnije unaprijediti kapitaliziranu štednju i omogućiti građanima veće mirovine iz te štednje ", kazao je Pavić

Dodao je kako se izmjenama ide i u smjeru smanjenja mirovinskih naknada od 1,2 milijarde kuna kako bi više novca ostalo na računima građana kao i smjeru uspostave državnog mirovinskog osiguravajućeg društva (MOD) pod upravom Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ministar Pavić je najavio i veća ulaganja u financijsku pismenost građana istaknuvši kako 98 posto mladih pri ulasku u drugi mirovinski stup ne odabire svoj mirovinski fond.Ministar nije odgovorio SDP-u koliko stoje TV reklame u kojima se građane informira o mirovinskoj reformi, ali je dodao da on u tim reklamama ne promovira sebe, "za razliku od prakse nekih bivših SDP-ovih ministara". Najveća oporbena stranka se brecnula i na njegovo obrazovanje jer je inženjer fizike, usmjerenje meteorologija i oceanografija.Tomislav Žagar (Klub Mosta) pozdravio je osnivanje državnog MOD-a i smanjivanje naknada mirovinskih fondova. Nastojanja da se racionalizira fondovska industrija u korist budućih umirovljenika podržao je i Silvano Hrelja (Klub GLAS-a i HSU-a). Hrelja je hvalio i poticanje ulaganja u dobrovoljne mirovinske fondove i preporučio svakom mladom čovjeku štednju u trećem stupu.

Obvezni mirovinski fondovi raspolažu sa 100 milijardi kuna i ključno je taj novac pravilno usmjeriti, istaknuo je Ivan Šuker (HDZ) naglasivši da će pri kontroli rizika važnu ulogu imati Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) i da je zato potrebno promijeniti zakon o toj agenciji. "Veća mogućnost ulaganja fondova donosi veće mogućnosti zarade ali znači i veće rizike i zato će HANFA biti bitna u budućnosti",  naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!