15:39 / 17.08.2020.

Autor: Maja Kubik, Ružica Divac Borovečki/Dnevnik 2/B.A./HRT

U SDP-u od utorka kandidature za sva stranačka tijela

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od ponoći počinje rok od 14 dana u kojem kandidati za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor - moraju predati svoje kandidature.
Sve je spremno za unutarstranačke izbore u SDP-u. Od ponoći počinje rok od 14 dana u kojem kandidati za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor - moraju predati svoje kandidature. Zasad jedini koji je javno istaknuo svoju kandidaturu za čelnog čovjeka i dalje najjače oporbene stranke - jest Peđa Grbin. Izbori će se održati 26. rujna.

- U izbornoj kampanji morate proći čitavu Hrvatsku, a to mi odgovara jer s jedne strane volim putovati, drago mi je otići na neka mjesta gdje srećeš ljude koji te suočavaju s problemima koji se možda iz perspektive Pule i Zagreba ne vide toliko jasno. Računam na sve one članice i članove stranke koji imaju rezultate, koji imaju vizije, koji imaju ideje, koji imaju volju raditi, rekao je Grbin.Sve to imaju i Mirela Ahmetović i Željko Kolar, ali svoju kandidaturu za čelno mjesto u stranci javno još ne iskazuju. Za razliku od vršitelja dužnosti predsjednika SDP-a. On se ne namjerava kandidirati.

- Moje je da organiziram izbore za druge, ne za sebe, rekao je Zlatko Komadina.

Ali kandidatima može poručiti:

- Vjerujem, tko se odluči, svjestan je da treba raditi i za dobrobit stranke, da vrijednosti socijaldemokracije treba tumačiti građanima, mora se SDP vratiti na svoju stabilnost.

A na nestabilnost SDP-a često je upozoravao član Glavnog odbora Jure Zubčić, široj javnosti poznatiji kao "dečko koji prepravlja grafite". Želi u Predsjedništvo.

- SDP treba okrenuti ploču od načina svojeg djelovanja koji se trenutačno može okarakterizirati jednim citatom trenutno visoko pozicioniranog SDP-ovca koji je svojedobno izjavio: "bolje gram lojalnosti nego kilogram pameti", rekao je Zubčić.

U Predsjedništvo želi i načelnik Kalnika. Bogat je čovjek, u imovinsku karticu upisao je čak 279 nekretnina. Stat će iza Željka Kolara ako se kandidira.

- Vjerujem da će Željko Kolar bez nekog taborskog, ukoliko istakne kandidaturu, određenja voditi partiju, kaže Mladen Kešer.

Izborni proces u SDP-u počinje, pravila jasna:

- Biraju svi članovi SDP-a koji imaju podmirenu članarinu, odnosno da nemaju duga većeg od 6 mjeseci, objasnio je Ivan Čizmić, predsjednik Središnje izborne komisije SDP-a.

A takvih je malo manje od 10 tisuća. Članova SDP-a ipak više - gotovo 30 tisuća.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!