15:55 / 12.04.2019.

Autor: Ana Bralić/V.K./HRT

"U sebi nosimo lijek kojim možemo spasiti živote"

Fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Fotografija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zaklada "Ana Rukavina", u suradnji sa šibensko-kninskom Ligom protiv raka, organizirala je u Šibeniku akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Zaklada "Ana Rukavina", u suradnji sa šibensko-kninskom Ligom protiv raka, organizirala je u Šibeniku akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Od početka rada Zaklade peta je to akcija u Šibeniku, gradu u kojem je svoje posljednje novinarske dane odradila Ana Rukavina.

Ni ovaj put Šibenčani i stanovnici okolnih mjesta nisu dvojili treba li se odazvati akciji.

- Danas sam sudjelovao u akciji da pomognem ljudima, to mi je bila želja oduvijek, rekao je Ivan Morić iz Gaćeleza.

- I kao građanin, a i kao nositelj tijela javne uprave, na ovaj način šaljemo poruku našem građanstvu, našoj javnosti, govori Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.

- Tisuću je razloga, ali sve se svodi na jedno – pomoći. Ako možete, ne samo na ovaj način, na bilo koji, pomognite.  Ovo je baš jedan izrazito human čin, rekla je Marija Šobot Lacmanović iz Šibenika.

Koji ne traje mnogo, a nekomu život znači.

- Dvije minute da popunite pristupnicu, zdravstveni upitnik i date malu epruvetu krvi koja zapravo nekome može spasiti život, istaknula je Marija Stapar Zrile iz Zaklada "Ana Rukavina".

- Znači, pravi se tipizacija tkiva, nakon toga, ukoliko je netko u svijetu adekvatan donor, onda se on poziva i tada se može odlučiti da li će dati matične stanice periferne krvi ili će dati koštanu srž, rekla je Danći Mihovilčević, predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije.

A takvih je u Hrvatskom registru više od 61 000. Na početku rada Zaklade registar je imao 150 članova, što je bilo premalo da bi oboljela osoba mogla naći podudarnog darivatelja. Dosad se pomoglo stotinu osoba.

Dakle, 101 darivatelj dao je svoje matične stanice i pomogao nekomu - 63 osoba iz Hrvatske i 33 osobe iz inozemstva dobile su priliku za život, naglasila je Marija Stapar Zrile.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je - "lijek je u nama".
Njome Zaklada želi podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. A svoju priliku imat će i Kninjani. U njihovu gradu akcija se organizira u utorak 16. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!