19:23 / 16.09.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/HRT

U Šibeniku 29. godišnjica Rujanskog rata

-

-

Foto: - / -

U Šibeniku je počelo obilježavanje 29. godišnjice tzv. Rujanskog rata. Na današnji dan 1991. JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su opći napad na Šibenik.
U Šibeniku je počelo obilježavanje 29. godišnjice tzv. Rujanskog rata. Na današnji dan 1991. JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su opći napad na Šibenik. No zaustavili su ih hrvatski branitelji. Oslobodili su šibenski most, potisnuli agresore i spriječili njihove planove da "presijeku" Hrvatsku.

Šibenik je prije 29 godina bio opkoljen sa svih strana i silovito napadnut - s kopna, mora i iz zraka. Tada mlada novinarka Marina Jurković umalo da nije stradala od tenkovske granate na putu do redakcije.

- Mene je odbacilo u portun nekadašnje Alpe nekih 5, 6 metara unatrag. I onda su me ruke nepoznatih ljudi uvukli u to sklonište, kazala je Marina Jurković, ratna reporterka Slobodne Dalmacije.

Alen Bračanov, stopostotni hrvatski ratni vojnik invalid, prisjeća se i kaže da se nakon bijega iz JNA odmah priključio hrvatskim braniteljima. Stradao je nedaleko od mosta.

- Kad sam ranjen, sam taj prijenos i prvi sanitet od Šibenika do Splita - trebalo mi je jedno 9 sati, rekao je Bračanov.

Branitelji tih dana nisu klonuli duhom. Nikola Vukošić, ratni načelnik PU šibenske, objasnio je da su hrvatske snage često žestoko ratovale uz skromno oružje. Kad su se iz osvojene vojarne na Zečevu obrani priključili topovi, tenkovi su otjerani s mosta, avioni s neba.

"Obadva, obadva! Oba su pala!"

Raspao se plan ratnog zločinca. Bračanov kaže da je Mladić obećao da će Šibenik prozvat Mladićevo, ali to mu nije uspjelo. Prijetio je da će ime promijeniti i Splitu i Zagrebu. U Šibeniku su zarobljena 34 ratna broda, temelj Hrvatske ratne mornarice. Ta je bitka bila prekretnica u Domovinskom ratu. Vukošić je istaknuo da je to bila "jedna injekcija čitavoj Hrvatskoj".

- Vidjeli smo da to nije nepobjediva vojska i da ne treba uzmicati, već da treba dignuti glavu i krenuti naprijed, rekao je Vukošić.

Obljetnica rujanskog ratnog pothvata obilježava se u skladu s epidemiološkim uvjetima. Tako je i Šime Strikoman smanjio broj sudionika na prigodnoj milenijskoj fotografiji - posvećenoj poginulom branitelju Anti Juričev-Martinčevu Bobanu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!