U Šibeniku 30. obljetnica ustroja 15. domobranske pukovnije "Petar Krešimir IV."

17.12.2022.

13:10

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

U Šibeniku se obilježava 30. godišnjica ustroja 15. domobranske pukovnije "Petar Krešimir IV."

U Šibeniku se obilježava 30. godišnjica ustroja 15. domobranske pukovnije "Petar Krešimir IV."

Foto: HRT / HTV

U Šibeniku se obilježava 30. obljetnica ustroja slavne 15. domobranske pukovnije "Petar Krešimir IV.". Njezinih 1500 pripadnika držalo je u ratu prvu crtu obrane na vodičkom i skradinskom području te na Miljevačkom platou. Pukovnija je sudjelovala i u najvećim vojno-redarstvenim operacijama Hrvatske vojske, a u Domovinskom ratu poginulo je i nestalo 29 njezinih pripadnika i 86 ranjeno.

- 15. domobranska pukovnija dala je potporu i u akciji "Zima '94". Jedan dobar dio naše postrojbe sudjelovao je i u operaciji "Ljeto" kada su se stekli uvjeti za operaciju "Oluja", kada je osvojen i Glamoč i Grahovo. U operaciji "Maestral" sudjelovala je kompletna postrojba, kazao je među ostalim Tihomir Budanko iz 15. domobranske pukovnije "Petar Krešimir IV."

- Izuzetno uspješna je bila u Oluji. 15. domobranska pukovnija je svoj dio već u prvom danu izvela uspješno i probila sve prve crte neprijatelja i krenula u oslobađanje svoje zelene odgovornosti, naglasio je Tonči Mrša, 15. domobranska pukovnija "Petar Krešimir IV.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!