Premijer Plenković otvorio Veteranski centar u Šibeniku

10.06.2022.

14:40

Autor: HRT/IMS/Hina

Premijer Plenković na otvorenju novog Veteranskog centra u Šibeniku

Premijer Plenković na otvorenju novog Veteranskog centra u Šibeniku

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Veteranski centar u Šibeniku, u bivšoj Vojarni Bribirskih knezova, vrijedan gotovo 84 milijuna kuna, namijenjen za pomoć, rehabilitaciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, otvorio je u petak u Šibeniku premijer Andrej Plenković.

- Ovaj događaj najbolje simbolizira viziju rada ministra Medveda. Mi smo šestu godinu skupa i radimo što smatramo da je moralno za one koji su dali sebe za Hrvatsku. Unaprijedili smo zakonski okvir koji to regulira, popunili praznine, donijeli Zakon o nestalima. I ne samo to, nego sustavno, svakodnevno, radimo na pronalasku onih čije obitelji još uvijek ne znaju njihovu sudbinu niti mjesto gdje se nalaze. I to je zadaća Vlade i države, rekao je Plenković na otvorenju šibenskog Veteranskog centra.

Najavio je da da će uskoro biti dovršeni i ostali veteranski centri, uz pomoć novca EU.

- To će braniteljima omogućiti rehabilitaciju, na nivou kojeg prije nismo imali. To znači iskorak, poštovanje i uvažavanje. Ovo se radi, napravilo se i napravit će se, dodao je.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Šibeniku, još i u Petrinji, Sinju i Daruvaru. Za njihovu izgradnju osigurano je ukupno oko 399 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz EU fonda za regionalni razvoj.

- Taj EU projekt jedan je od najvažnijih strateških projekata kojim se utječe na povećanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Uspostavom Veteranskih centara unaprijedit će se infrastruktura za pružanje psihosocijalne podrške te postići bolje uključivanje branitelja i stradalnika u društvo, rekao je ministar branitelja Tomislav Medved. U centrima će biti angažirani multidisciplinarni timovi psihologa, kineziologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta i medicinskog osoblja radi pružanja personalizirane usluge te posebnih oblika radne terapije i društvenih usluga poput savjetodavne pomoći, dodao je.

Voditelj Veteranskog centra u Šibeniku je Goran Pauk, bivši šibensko-kninski župan koji je naglasio da je Veteranski centar napravljen prije roka, opremljen s potrebnom opremom i s trenutno 16 zaposlenih, a već im je, kaže, stigla i prva grupa korisnika.

- Velike su potrebe za ovakvim centrom. U ovom centru imat će psihosocijalnu skrb, radionice, fizikalne terapije, sve ono što je braniteljima potrebno, rekao je Mladen Erak, predsjednik HVIDRA-e Šibensko-kninske županije.

Smještajni kapacitet Veteranskog centra u Šibeniku je nešto manji od 150 ležajeva, a godišnje će, prema procjenama, moći primiti od 2500 do 2700 korisnika.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!