19:14 / 24.03.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dulibić: Virus se širi jer se mjere ne poštuju i kontakti ne prijavljuju

U Šibensko-kninskoj županiji broj zaraženih udvostručen

U Šibensko-kninskoj županiji broj zaraženih udvostručen

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U posljednja 24 sata zabilježen je 1891 novi slučaj zaraze koronavirusom. Najviše aktivnih slučajeva zaraze ima Primorsko-goranska županija, slijede Splitsko-dalmatinska županija i grad Zagreb. Pozorno pratimo i stanje u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je broj zaraženih udvostručen u odnosu na jučer.

Šibenski se epidemiolozi nadaju kako broj zaraženih ipak neće nastaviti rasti ovim tempom. Jer nakon jučerašnjih 65, broj novooboljelih danas je skočio na 128. Trenutačno je u županiji 359 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj se bolnici liječe 24 osobe, od kojih je jedna na respiratoru, dok je u kninskoj bolnici jedan COVID pacijent.

Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je da su uzroci širenja virusa novi sojevi virusa, ali i nepridržavanje mjera i neprijavljivanje kontakta. 

Istaknula je kako nemaju velikih žarišta, ali da ima manjih obiteljskih, po školama i radnim kolektivima.

- Epidemiološka služba u svakodnevnom kontaktu je se županijskim stožerom i prihvaćen je naš prijedlog da se nastava u osnovnim i srednjim školama, osim prva četiri razreda osnovne škole, odradi online do početka uskršnjih blagdana. Također i da svi poslodavci koji mogu organizirati rad od doma da to učine.

Na pitanje kako zaustaviti ili bar usporiti broj zaraženih rekla je kako se to može napravit pridržavanjem epidemioloških mjera i cijepljenjem.

- Mi provodimo cijepljenje od kraja prosinca 2020. Sve doze koje dobivamo odmah se distribuiraju cjepiteljima. Imamo dobru suradnju s domovima zdravlja i ordinacijama obiteljske medicine i od početka veljače krenuli smo s cijepljenjem druge kategorije - stariji od 65 godine i kronični bolesnici.

Dodala je i da će se u petak u sportskoj dvorani na Baldekinu održati prvo masovno cijepljenje u njihovoj županiji, te da je osigurano 500 doza Pfizerova cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!