14:00 / 11.10.2019.

Autor: HRT

U Sinju otkrivena bista Marka Veselice

Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Plenković rekao je kako je ovo izniman dan za Sinj, Dalmaciju i Hrvatsku jer su domoljublje, uvjerenost i nada za hrvatsku slobodu Marka Veselice nešto po čemu ćemo ga pamtiti.
U sinjskom parku na Šetalištu Alojzija Stepinca otkrivena je bista Marka Veselice, istaknutog domoljuba, političara i ekonomista te političkog disidenta u bivšoj državi, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković sa suradnicima.

Premijer Plenković rekao je kako je ovo izniman dan za Sinj, Dalmaciju i Hrvatsku jer su domoljublje, uvjerenost i nada za hrvatsku slobodu Marka Veselice nešto po čemu ćemo ga pamtiti, kao njegov doprinos koji je dao ne štedeći sebe.

- Njegova obitelj zna koliko su zajedno s njim propatili u godinama kada je bio u zatvoru. Drago mi je što je doživio ideju slobodne Hrvatske i zaista je odgovornost na svima nama, ne samo danas ovom bistom, nego da ga u kulturi našeg kolektivnog sjećanja naše suvremene povijesti adekvatno valoriziramo i da u njoj dobije onakvo mjesto kakvo zaslužuje. On je bio jedan od predvodnika hrvatske slobode, od hrvatskog proljeća pa nadalje - istaknuo je.

- Kao Sinjanin iznimno sam ponosan što će biti kamen temeljac hrvatske moderne države i što Marko Veselica ima svoju bistu. Sinj i Cetinska krajina vape za projektima koje vladajući obećavaju svaki predizborni ciklus. Tu su prometnice, neriješeni problemi navodnjavanja Sinjskog polja, kućanstava koja nemaju vodoopskrbu. Sve što je premijer obećao na splitskoj sjednici, ništa od toga nije napravljeno - izjavio je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj na čiju je inicijativu otkrivena bista Marka Veselice.

Čelnik Mosta Božo Petrov, upitan zašto nije u Saboru, odgovorio je da se u svakoj prilici treba dati na važnosti osobi koja je bitna za Hrvatsku, kao što je Marko Veselica.

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro izjavio je kako je Marko Veselica zaslužio da se na otkrivanju njegove biste u Sinju okupi državni vrh, ističući da podupire njegov život, lik, djelo i rad.

Marko Veselica rodio se 1936. u Glavicama kod Sinja, 1959. diplomirao je ekonomiju i godinu dana poslije postao asistent na istom fakultetu. Osam godina poslije je doktorirao te se kao intelektualac uključuje u političke procese tijekom čega je obnašao visoke političke, sindikalne i sportske dužnosti.

Uključen je u vrh Matice hrvatske, a 1971. na zahtjev Josipa Broza Tita izbačen iz Komunističke partije. Nakon pada hrvatskog proljeća zajedno s bratom Vladom označen je kao predvodnik, nakon čega su slijedile dvije dugotrajne zatvorske kazne. Zastupnik u Hrvatskom saboru postao je 1995., a umro je 2017. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!