U Sinju otvoren Veteranski centar

27.01.2023.

19:35

Autor: Ivana Šilović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Otvoren Veteranski centar

Otvoren Veteranski centar

Foto: HTV / HRT

U Sinju je otvoren Veteranski centar, drugi u Hrvatskoj nakon onog u Šibeniku. Površina mu je 4 tisuće 800 četvornih metara i može primiti 130 korisnika. Provode program rehabilitacije i drugih oblika oporavka hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja iz Domovinskog rata. Centar, čija je izgradnja stajala 8 milijuna 460 tisuća eura, rad je počeo s 20-ak veterana iz Osijeka.

Otvaranju je prethodilo polaganje vijenaca na važnim mjestima u spomen na Domovinski rat. 

Drugi hrvatski veteranski centar u Sinju ima sve, pa čak i glazbenu terapiju .

Osječki veteran Damir Šunjić među prvim je gostima.

- Ostao sam pozitivno šokiran vrhunskim uređenjem. Osoblje profesionalno,nemam riječi, naglašava Damir Šunjić iz Osijeka.

- Tko je ovo osmislio stvarno je predobro. Baš za branitelje, za rehabilitaciju, rekao je Marko Ljubić iz Osijeka.

- Svjedoci smo da je nakon 27 godina naša braniteljska populacija je ostarjela, tako da je otvaranje centra došlo u pravo vrijeme, istaknuo je general Josip Lucić, ravnatelj ustanove Veteranski centar.

Cilj je stvoriti mrežu veteranski centara u Hrvatskoj, poručuju iz resornog ministarstva. Ovaj europski projekt jedan od strateških projekata kojima se želi povećati kvaliteta života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

- U novoj financijskoj perspektivi osigurali smo novac za još tri centra. To će biti mreža centra u Hrvatskoj, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

- Pet ovakvih centara signal je poštovanja i zahvale našim braniteljima. Važno je reći da ćemo izdvojiti dodatna sredstva u još tri centra,nastaviti ćemo sa zakonom o nestalim osobama i prije svega ,ukinut ćemo zakon koji je smanjio mirovine, a to se odnosi na 62 tisuće branitelja, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Veteranski centar donio je i nova radna mjesta za 30-ak ljudi iz Cetinske krajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!