08:31 / 25.02.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zaprimljeno više od 700 zahtjeva za obnovu na Banovini

Petrinja

Petrinja

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije do sada je prijavljeno 37.679 oštećenih stambenih objekata, a pregledano ih je 29.009, izvijestili su iz županije, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 345 objekata, neuporabljivo zbog oštećenja 3.434, privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled 2.891, privremeno neuporabljivo – potrebne mjere hitne intervencije 3.468, uporabljivo - bez oštećenja 642, uporabljivo bez ograničenja 5.900, a uporabljivo s preporukom o postupanju 12.329 objekata.

Tlo na Banovini i dalje podrhtava. Malo prije 11 sati u srijedu zabilježen je potres magnitude 4,1 prema Richteru, a epicentar je bio kod Glinske Poljane. U središtu Petrinje urušio se zid zgrade koja otprije ima crvenu naljepnicu. Nasreću, središte grada zatvoreno je za promet i pješake, pa nikoga nije bilo u blizini.

Vatrogasci cijelo vrijeme imaju intervencije, a od jučer je povećan broj poziva. Uglavnom je riječ o skidanju dimnjaka, a sad čak i neke kuće koje su prethodno imale zelenu naljepnicu moraju uklanjati dimnjake.

- Posla ima i previše, ne stižemo sve. intervencija je sve više, rekao je Goran Možnik, vatrogasni suradnik.

U kontejnerskom naselju na Sajmištu ukupno je smješteno oko 50 osoba, a kada radovi završe, trebalo bi ih biti oko 200. Zapirimili su i donaciju namještaja, a tijekom vikenda doći će 30-ak stručnjaka koji će građanima pomoći montirati namještaj i opremiti domove. Radi se na izgradnji kontejnerskh naselja u Sisku i Glini, a čitavo ovo vrijeme zaprimaju se i zahtjevi za obnovu. U Stožeru su rekli kako je do sada zaprimljeno više od 700 zahtjeva, od čega su 449 obradili mobilni timovi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!