U sisačkom naselju Capragu počinje obnova i izgradnja više objekata

11.05.2023.

17:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Ivan Celjak obišao radove cjelovite obnove Doma zdravlja u Capragu

Ivan Celjak obišao radove cjelovite obnove Doma zdravlja u Capragu

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

U sisačkom naselju Capragu Sisačko-moslavačka županija počela je cjelovitu obnovu zgrade Doma zdravlja u koju će se uložiti oko 3,4 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a gradilište je obišao župan Ivan Celjak sa suradnicima.

- Na objektu se ojačavaju temelji i zidovi, zamijenit će se cjelokupna stolarija i krov, a objekt ćemo urediti izvana iiznutra te ga i energetski obnoviti. Nakon završetka ostvarit će se osjetno bolji uvjeti za medicinsko i nemedicinsko osoblje, ali i pacijente koji ovdje koriste zdravstvene usluge, rekao je župan Ivan Celjak.

Ravnateljica županijskog Doma zdravlja Sanja Habek rekla je kako je zgrada nakon potresa bila u boljem stanju od nekih drugih zdravstvenih objekata pa su u nju preseljene ambulante koje su dosad privremeno bile smještene u zgradi bivše Komande, koja je također u cjelovitoj obnovi.

U Domu zdravlja je 11 ordinacija obiteljske medicine, četiri pedijatra, šest ambulanti dentalne medicine i četiri dentalna tehničara. Odlukom Županijske skupštine sve ambulante smještene u Capragu oslobođene su obveze plaćanja zakupnine za korištenje prostora.

Osim obnove Doma zdravlja, Caprag će dobiti i dom za starije osobe, gradit će se šest novih stambenih zgrada, a u planu su i drugi projekti.

- Domom za starije osobe, za koji je počela izrada projektne dokumentacije, proširit će se kapaciteti postojećeg Doma za starije u središtu grada za novih 70 korisnika. Šest višestambenih zgrada gradit će se na lokaciji bivšeg Doma za maloljetnike, a koristit će ih naši sugrađani koji su ostali bez svojih domova u potresu. Nakon što prestane potreba za takvim korištenjem, zgrade će biti na raspolaganju Gradu Sisku, Sisačko-moslavačkoj županiji ili Republici Hrvatskoj i koristit će se za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji i kao kadrovski stanovi, najavio je župan Celjak.

Dodao je kako Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i mjerodavnim ministarstvom, radi i na projektu izgradnje Majstorske škole, koja će također biti na području Capraga.

Novac je osiguran iz Fonda za pravednu tranziciju. Natječaj za prvu školu te vrste u zemlji bit će raspisan krajem ove ili početkom sljedeće godine.

U Capragu je predviđena i energetska obnova Industrijsko-obrtničke škole, što uključuje i energetsku obnovu školske sportske dvorane Brezovice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!