U Sisak stigla velika donacija Hrvata iz Kanade, SAD-a, Australije i Japana

26.04.2021.

14:14

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/B.A./HRT

Mašenjka Katić

Mašenjka Katić

Foto: Dnevnik / HRT

Na potresom pogođeno područje Sisačko-moslavačke županije stigla je velika donacija koja je uručena ispred Zavoda za hitnu medicinu, a koju su poslali Hrvati iz Kanade, SAD-a, Australije i Japana u sklopu inicijative One Croatia.

Između ostalog stigao je uređaj za anesteziju koji može poslužiti i kao respirator, vozilo hitne pomoći s dodatnom opremom, a tu je i stotinu zaštitnih jakni za statičare.


Potpredsjednica ACAP-a Zagreb Mašenjka Katić rekla je za HTV-ov podnevni Dnevnik kako su sretni što mogu darovati stvari nužne za funkcioniranje hitnih službi u županiji.


- Opća bolnica dr. Ivo Pedišić u Sisku dobila je moderan uređaj za anesteziju koji ujedno može poslužiti kao respirator, i to za one najmanje dobi. Njima će to svakako pomoći da podignu razinu svoje osposobljenosti za operacije koje moraju obavljati ovdje, posebno ove hitne. Također smo opremili i volontere statičare iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo zaštitnim jaknama koje su jedan dio prepoznatljivosti ove hitne službe u osnivanju u Hrvatskoj i na ovom području, gdje su oni dali ogroman doprinos, poručila je Katić.


Istaknula je kako je donirano vozilo hitne pomoći kvalitetno vozilo s pogonom na sva četiri kotača, opremljeno transportnim respiratorom i defibrilatorom.


- Takvo vozilo će pomoći da hine službe dođu do onih terena koji nisu tako pristupačni, rekla je Katić.


Navela je kako je vozilo vrijedno oko 800.000 kuna, jakne su oko 150.000 kuna, a uređaj za anesteziju oko 400.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!