U školama vježbe evakuacije, nabavlja se i simulator potresa

15.01.2021.

09:40

Autor: P.F./Studio 4/HRT

default error photo
U ponedjeljak počinje nastava u nikad neobičnijim uvjetima - pandemije i potresa. U klupe se vraćaju učenici nižih razreda OŠ i maturanti, a svi će oni, na području Grada Zagreba prvoga dana imati vježbe evakuacije.
- Vrijeme je da se vježbe evakuacije u školama održe malo ranije iz razloga koji su se dogodili. Svaka škola ima zakonsku obvezu održati svake dvije godine izvesti vježbu. Grad Zagreb to izvodi svake godine. Svaki ravnatelj koji je odgovorna osoba dužan je organizirati vježbe evakuacije i imati plan evakuacije u slučaju elementarne nepogode, rekao je u emisiji HRT-a Studio 4  pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin odgovarajući na pitanje jesu li vježbe redovne ili izvan plana.

Naime, u ponedjeljak počinje nastava u nikad neobičnijim uvjetima u jeku nastavka pandemije i posljedica nedavnih potresa koji su nanijeli štete u velikom dijelu središnje Hrvatske. U klupe, na nastavu licem u lice vraćaju se učenici nižih razreda osnovnih škola, kao i maturanti, a svi će oni, na području Grada Zagreba prvoga dana imati vježbe evakuacije.

Vježbe se moraju održati prema zakonu najmanje jednom u dvije godine. Nama u ravnateljstvu je cilj da se provode učestalije, barem jednom u polugodištu, rekao je Dražen Štajduhar, načelnik Sektora za smanjenje rizika od katastrofa.

- Provode se od vlasnika i korisnika objekata koji organizira vježbu u suradnji sa žurnim službama lokalne razine. Ravnateljstvo Civilne zaštita se uključuje se u organizaciju, a bitno je da se provjeri procedura i postupak načina evakuacije i spašavanja uz suradnju sa žurim službama - hitnom službom, policijom, vatrogascima i drugima, dodao je.

- Dosad se vježbalo u slučaju požara, a ovo sada zahtjeva da se u vježbu uključi mogući rizik od potresa. Tu treba voditi brigu o proceduri za građane kako se ponašati u slučaju katastrofe zbog potresa, što je drugačije od požara, pa je bitno da se te vježbe provode, naglasio je Štajduhar.

- Treba pričekati da prođe prvi udar, potražiti najbliži zaklon uz nosivi zid, maknuti se od staklenih površina. Kod potresa je potrebna brža reakcija nego kod evakuacije kod požara, dodao je.

Karin je rekao kako je cilj vježbi prvo educirati učitelje kako bi mogli zbrinuti djecu te dodao kako će se vježbe održati u specifičnim uvjetima pandemije i potresa.

- Ovo što se u Hrvatskoj dogodilo je puno za jedno stoljeće, a kamoli za jednu godinu. Moramo se naučiti da živimo u vrijeme kad su potresi mogući. Potresi su nepredvidljivi, a reakcija nije racionalna. Najbitnije da osvjestimo kod djece da živimo u tom prostoru i da se bude pribran i bez panike, rekao je Karin.

Kad se dogodi potres nije isto kao i kod požara. Kod požara imate određene evakuacijske puteve kroz koje se može evakuirati, a kod potresa ne znate što će od njih ostati, dodao je.

Štajduhar je rekao kako civilna zaštita ima djecu kao ciljanu skupinu dugi niz godina i osvještavanja o rizicima s kojima živimo svakodnevno je jako bitno. Kroz nastavne programe nažalost odsad nije sistemski uvedeno u nastavu tema smanjenja rizika od katastrofa odnosno prirodnih i tehnološko-tehničkih prijetnji s kojima smo svakodnevno okruženi što pokušavamo izmijeniti. U tijeku je izrada priručnika za nastavnike kako bi lakše implementirali smanjenje rizika od katastrofa u nastavno gradivo, rekao je Štajduhar.

- Radi se i na nabavi simulatora potresa s kojim će se obići sve škole u Hrvatskoj i zorno pokazati što se događa u stvarnom prostoru kada nas zadesi potres. Sva djeca će moći vidjeti i boraviti u tom simulatoru, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!