Satnik Ivan Gerenčir - najspremniji vojnik

19.06.2021.

00:14

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Održano natjecanju za najspremnijeg vojnika

Održano natjecanju za najspremnijeg vojnika

Foto: F. Klen, T. Brandt / MORH

Na vojnom poligonu u Slunju održan je Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku. Riječ je o natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga. Sudjelovalo je više od 50 vojnika iz Hrvatske te dvadesetak iz drugih država.

Počelo je trčanjem, zatim orijentiranost u šumi, spuštanje niz stijene. Svladati je trebalo vodene prepreke, poligone, i sve to pod punom spremom, teškom najmanje 17 kilograma.

Vještine gađanja iz pištolja, puške, bacanje ručne bombe. Ukupno 10 vojničkih zadaća, a posvuda vrućina.

Cijelo je vrijeme u prednosti bio 45-godišnji satnik Ivan Gerenčir.

Biti čvrst u glavi i nogama, imati ratne vještine, biti motiviran za pobjedu, odlike su ovih vojnika.

- Ovakve vježbe ja bih rekao jačaju duh, ne samo onaj sportski nego i timski, i na taj način se stvara jedna pozitivna klima unutar hrvatske vojske, rekao je Mario Banožić, ministar obrane.

- Život modernog vojnika je jednako težak kao što je to bilo i nekada, i ovo je način da promoviramo takav način života i ponašanja, kaže Robert Hranj, načelnik Glavnog Stožera OSRH.

Satnik Gerenčir natjecanje je završio prvi, za 7 sati 9 minuta i 47 sekundi.

- Kad sam vidio da sam prvi izašao iz orijentacije, onda sam znao da ću pobijediti. Spreman sam i ne želim okretati pilu naopako i glumiti lažnu skromnost, pripremao sam se za ovo natjecanje, izjavio je Ivan Gerenčir, pobjednik natjecanja "Prvi za Hrvatsku 2021.".

30 kilometara za 30 godina Hrvatske vojske - uspješno odrađena zadaća!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!