12:34 / 27.05.2021.

Autor: M.M./HRT

Plenković primio Jiechija: Hrvatska nastavlja jačati veze s Kinom

Yang Jiechi s premijerom Andrejom Plenkovićem

Yang Jiechi s premijerom Andrejom Plenkovićem

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković primio je Yang Jiechija, prvog čovjeka kineske diplomacije i čelnika Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora Komunističke partije NR Kine, s kojim je razgovarao o jačanju odnosa i gospodarske suradnje dviju zemalja, priopćila je Vlada. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković također se sastao s Yang Jiechijem.

Plenković je na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici istaknuo da je pandemija pokazala važnost dobrog upravljanja i multilateralne suradnje. Zahvalio je kineskim vlastima na suradnji u redovitom dopremanju medicinske zaštitne opreme i na spremnosti da se nastavi suradnja u borbi protiv koronavirusa, navodi se u priopćenju.

Ovo je prvi fizički susret kineskog i hrvatskog izaslanstva na visokoj razini u vrijeme pandemije.

Plenković je podsjetio na uspješan sastanak na vrhu u Dubrovniku te posjet premijera Lija 2019. i rekao da okvir za suradnju Kine sa zemljama srednje i istočne Europe ima vrijedan potencijal kao jedinstvena inicijativa koja izgrađuje mostove između Europe i Azije te je komplementarna cjelokupnim odnosima EU-a i Kine.

Kina također podržava nastavak suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe, oslanjajući se na tržišna načela, radi stvaranja uzajamno korisnih projekata, rekao je Jiechi. 

Plenković i Jiechi izrazili su zadovoljstvo zbog nastavka realizacije velikih projekata u Hrvatskoj, poput Pelješkog mosta i ostalih ulaganja - od izgradnje prometne infrastrukture do ulaganja u obnovljive izvore energije.

U povodu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine 2022. godine, hrvatski premijer izrazio je želju da u posjet Hrvatskoj dođe kineski predsjednik Xi Jinping i obiđe Pelješki most, čija će izgradnja do tada biti dovršena. 

Ukupna trgovinska razmjena Hrvatske i Kine iznosila je prošle godine 1,39 milijardi dolara, a intenzivno se radi i na uspostavi izravne zrakoplovne linije Peking - Zagreb te dolasku kineskih turista u Hrvatsku, s obzirom na to da je 2019. našu zemlju posjetilo gotovo pola milijuna Kineza.

Jiechi je Plenkoviću rekao da je Kina otvorena za hrvatske proizvode i izrazio želju za nastavkom povećavanja trgovinske razmjene.

Razgovarali su još o suradnji na području kulture i sporta, a premijer je zaželio Kini mnogo uspjeha u organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Uz premijera su bili ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se u četvrtak s članom Politbiroa i ravnateljem Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora Komunističke partije Kine Yang Jiechijem, a zaključili su da su hrvatsko-kineski odnosi prijateljski i partnerski.

- Sugovornici su obostrano konstatirali vrlo dobre prijateljske i partnerske odnose Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

Isto tako, naglašena je spremnost za produbljivanje odnosa i prijateljstva između dvaju naroda, posebno kroz parlamentarnu suradnju, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Jiechi se sastao s Jandrokovićem u sklopu službenog posjeta Hrvatskoj, a prethodno se susreo s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Jandroković i Jiechi pohvalili su izgradnju Pelješkog mosta i vjetroparka kod Senja kao neke od "najvažnijih projekata hrvatsko-kineske suradnje", stoji u priopćenju.

Razgovaralo se i o važnosti kineskih gostiju za hrvatski turizam te o suradnji Kine s Europskom unijom i 17 država srednje i jugoistočne Europe.

Jandroković je pozvao predsjednika Svekineskog narodnog kongresa Li Zhanshua da posjeti Hrvatsku, a sugovornici su također izrazili želju za obilježavanjem 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!