16:55 / 11.04.2022.

Autor: T.V./HRT

U Sošicama otvoren posjetiteljski centar

U Sošicama otvoren posjetiteljski centar

U Sošicama otvoren posjetiteljski centar

Foto: HTV / HRT

U pomalo zaboravljenom Žumberačkom gorju svečano je otvoren gotovo 30 milijuna kuna vrijedan posjetiteljski centar - većinom financiran europskim novcem. Nalazi se u Sošicama, u srcu parka prirode, u kojem su izgrađeni višenamjenski objekti za turizam, edukaciju, kulturne i sportske aktivnosti. Cilj je očuvanje prirode, ali i zaustavljanje iseljavanja iz tog kraja.

- To ima iznimno veliki značaj za razvoj Žumberka. Bila su 3 naseljavanja cijeloga kraja, a nadam se da će ovo potaknuti četvrto doseljavanje, poručio je Janko Jelenić iz Jelenića.

- Potencijal je u mladima kojih nema tu nažalost, tu su ostali manje-više sve stari ljudi, kako tko umre, tako se kuća zaključa, rekao je Željko Radić iz Sošica.

- Posjetiteljski centar koji će posjetiteljima pružiti osnovne informacije o vrijednostima parka, uputiti ih dalje u obilazak, a jednako tako razviti program za školu u prirodi i volontere koji će kroz cijelu godinu ovdje raditi s nama na zaštiti prirode i pomagati lokalnoj zajednici, objasnio je Kristijan Brkić, ravnatelj Javne ustanove "Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!