U Split stigle obitelji Brodosplitovih Ukrajinaca

28.02.2022.

16:24

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Split stižu obitelji Brodosplitovih Ukrajinaca

U Split stižu obitelji Brodosplitovih Ukrajinaca

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dalmacija je prihvatila prve izbjeglice iz Ukrajine, a radi se i na organiziranom prikupljanju pomoći. Za sada je 20 osoba iz Ukrajine stiglo u Split. U splitskom brodogradilištu radi sedam Ukrajinaca, a za njihove je obitelji tvrtka osigurala prijevoz od granice do Splita te smještaj u krugu tvornice. 

Malen Ukrajinke, 8-godišnja Solemia i 10-godišnja Sofija, spas od rata u svom Lavovu i privremeni dom pronašle su u splitskom brodogradilištu. S mamom Adrianom pješice su prešle ukrajinsko-poljsku granicu.


- Došle smo u Hrvatsku za 36 sati. Pomogao nam je suprugov prijatelj, granicu smo prošli pješice. Nadamo se i vjerujemo da ćemo se brzo vratiti kući. Sretna sam što sam djecu uspjela izvesti iz Ukrajine, ali ne gubim nadu da ćemo se brzo moći vratiti našem normalnom životu. Zahvalna sam na pomoći koju nam je dala suprugova obitelj, brodogradilištu u Splitu, rekla je Adriana.


Ireni je trebalo 48 sati da sa svojih četvero mališana dođe od Trnopolja na zapadu Ukrajine do granice.


- Svakih sat vremena morali smo u sklonište. Stalno sam osluškivala jer ne znam odakle će doći eksplozija. Morala sam otići s djecom, pomogao mi je suprugov otac i na granici nas je čekao kombi brodogradilišta iz Splita, koji nas je dovezao ovamo. Ondje su mi ostali mama i brat, brat je ondje gdje su sada najžešće borbe, rekla je Irena.


Irenin suprug jedan od sedam Ukrajinaca zaposlenih u tvrtki Div. Ni trena, kažu u škveru, nisu dvojili da spase obitelji svojih kolega.


- Mi smo odlučili bez razmišljanja to napraviti. To su naši kolege, izvlačimo još dvije obitelji, ali imao mali problem - jedno dijete je osoba s invaliditetom, rekao je Boško Ramljak, savjetnik Uprave za korporativnu sigurnost Brodosplita. 


Već dvije godine u brodogradilištu radi i 22-godišnji Aleksandar, kao i njegov otac, koji je otišao na godišnji odmor kući, gdje ga je rat uhvatio.


- Moja obitelj neće doći ovamo jer je ondje naša kuća. Nisam bio kod kuće godinu dana, mislio sam za Uskrs. Ako treba, vratit ću se i ja u Ukrajinu, rekao je Aleksandar Polovnikov.


Za sada je na širem području Splita 20-ak Ukrajinca. Uglavnom je riječ o privatnim kontaktima. No u slučaju većeg broja dolazaka, sve su službe spremne.


-  Osigurali smo oko 400 kreveta za smještaj, ali bude li potrebno, širit ćemo se još i otvarati druge kapacitete, rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.


- Mi smo u kontaktu sa svima, tu smo za sve i organiziramo sve što treba, rekao je Tomislav Gojo, ravnatelj GD-a Crvenog križa Split.


Hrvatska će se truditi dočekati izbjeglice na isti način na koji su nas dočekivali za vrijeme Domovinskoga rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!