U Splitsko-dalmatinskoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom

29.06.2022.

15:58

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

U Splitsko-dalamatinkoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom

U Splitsko-dalamatinkoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Željka Karin danas je upozorila kako posljednjih dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom.

Karin je potvrdila da se povećanje broja zaraženih događa zbog podvarijante Omikrona koja se brzo širi, a unatoč tome kliničke su slike blage.

- Još uvijek nemamo težih ishoda, da su nam pune bolnice, ali moramo paziti, odnosno voditi računa, bez obzira što su ukinute mjere, rekla je Karin.

Prema izvješću županijskog Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata je testirano 528 osoba, a kod njih 261 otkriven koronavirus.

U Splitu je 166 oboljelih, Kaštelima 22, Solinu i Trogiru po 11, Makarskoj deset, Omišu i Dugom Ratu po pet, a u drugim mjestima manje.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split je 12 Covid pozitivnih osoba. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrla je žena stara 54 godine, koja je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na Covid infekciju.

- To su oni i koji su cijepljeni, i koji su preboljeli, jednostavno koliko ja to vidim u svakodnevnom radu - apsolutno nema pravila! Znači obolijevaju - svi, poručila je liječnica obiteljske medicine Sanja Došen Janković, dr.med.

- Nasreću, većina njih ima blaže simptome u vidu vrućice, općih simptoma ili blage respiratorne simptomatologije i ne zahtijevaju bolničko liječenje, istaknula je predstojnica Klinike za infektološke bolesti KBC-a Split doc.dr. Mirela Pavičić Ivelja.

- Kako je situacija krenula, moguće je da će ipak ići novi val, a s obzirom na to da imamo velik broj turista, evo ovdje u Splitu to je ogroman broj turista koji se apsolutno ne pridržavaju ničega, tako da je vjerojatno da ćemo na jesen imati situaciju kao i prošle godine, dodala je Došen Janković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!