13:39 / 21.03.2020.

Autor: Hina

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 4 nova slučaja zaraze

Foto: Tumisu / Pixabay

Foto: Tumisu / Pixabay

Foto: - / -

Predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Luka Brčić rekao je da je Spaladium arena sprema za prihvat 1200 osoba u slučaju potrebe.
U Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo četiri nova pozitivna slučaja i u toj županiji ih je sada ukupno sedam, svi su u splitskoj bolnici, a u karanteni u Duilovu su 54 osobe od kojih su 32 državljani Hrvatske, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite.

- Imali smo jučer troje bolesnika, a do danas ih je primljeno još četvero. Svi imaju blaže respiracijske simptome, rekao je ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

Istaknuo je kako među sedam zaraženih koronavirusom nema medicinskog osoblja. Prema njegovim riječima, sustav funkcionira bez posebnih teškoća.

- Naši timovi rade, spremni smo i za daleko veće izazove. Sve je onako kako treba i kako smo predvidjeli - broj bolesnika se mora povećavati, to je bilo očekivano, važno je da mi funkcioniramo, da radimo dobro i na to smo se pripremili, istaknuo je Meštrović.

Na pitanje imaju li djelatnici u splitskoj bolnici dovoljno zaštitnih maski odgovorio je potvrdno.

- Svega ima dovoljno i svi se moramo pridržavati uputa i zaštitnu opremu upotrebljavati prema indikacijama, rekao je Meštrović.

Predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Luka Brčić rekao je kako je Spaladium arena sprema za prihvat 1200 osoba u slučaju potrebe.

- Imamo dvije dvorane - od 1000 četvornih metara i od 4000 četvornih metara. One su adekvatno opremljene sanitarnim čvorom, a postoji i kuhinja. Ako se za jednog bolesnika zahtijeva prostor od četiri metra četvorna, to znači da do 1200 ljudi, blažih bolesnika, možemo smjestiti u Spaladium arenu ako bude potrebno", kazao je Brčić.

Ne hodajte s "oružjem" po splitskim ulicama, mislite na svoje i druge

Župan splitsko- dalmatinski Blaženko Boban pozvao je na disciplinirano ponašanje koristeći za koronavirus riječ "oružje".

"Koristim priliku ne više apelirati nego reći - ljudi ostanite kući, ne hodajte s 'oružjem' po ulicama Splita i naših gradova i općina. Ne hodajte s 'oružjem', ako već ne mislite na sebe, mislite na onoga do sebe, na svoje dijete, majku, oca - to je 90 posto rješenja problema kojeg sad imamo", poručio je župan Boban.
Pozvao je  gradonačelnike i općinske načelnike u Splitsko -dalmatinskoj županiji da aktiviraju komunalne redare u sprečavanju i upozoravaju onih koji nisu samosvjesni i koji se ne pridržavaju odluka Nacionalnog stožera.

- Aktivirajte ih i pomognimo institucijama i sustavu, policiji, da kontaktiraju s onima koji se neprimjereno ponašaju po našim ulicama i gradovima, a svaki građanin pojedinačno najviše može doprinijeti ovoj situaciji i najviše može pomoći svojim savjesnim i pridržavanjem odluka Nacionalnog stožera i ublažiti ovu situaciju u kojoj trenutno jesmo, kazao je Boban.

Najavio je kako će danas Nacionalni stožer donijeti odluku da brzobrodskih linija prema otocima od danas više nema.

- Što se tiče trajektnih linija za naše otoke prometovat će samo na način da će prenositi roba i materijal, a što se tiče putnika moći će samo oni koji imaju prebivalište na otocima putovati na te otoke, kazao je Boban.

Na pitanje jesu li pregledani strani državljani na otocima i prati li se njih, Boban je rekao da što se tiče stranih državljana "nijedan nije mogao ući već pet-šest dana i više na područje Republike Hrvatske, a da prije nije imao pregled na granici, na ulazu u zemlju".

Na pitanje što je s onima iz inozemstva koji imaju prebivalište na otoku, Boban je odgovorio kako "taj mora ići u samoizolaciju".

Ravnateljica Županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin je rekla da epidemiolozi u Splitsko-dalmatinskoj županiji obrađuju osobe za koje se sumnja da su mogli imati kontakte s oboljelim od koronavirusa.

- Epidemiološka služba radi 24 sata, istaknula je.

Doktorica Dijana Novković je rekla da epidemiolozi imaju podatke o osobama koje su došle na područje Splitsko-dalmatinske županije "a radili su negdje vani".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!