17:23 / 12.07.2020.

Autor: Hina

U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovaj vikend rekordnih 45.000 putnika

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U vrijeme pandemije ovo je rekordan turistički promet.
U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda, drugog u srpnju, oko 45.000 putnika, što je u vrijeme pandemije rekordan turistički promet.

- Jučer i danas do ponoći u splitskoj zračnoj luci imat ćemo 125 slijetanja i isto toliko uzlijetanja komercijalnih i privatnih zrakoplova, koji će u dolasku i odlasku prevesti oko 15.000 putnika, što je u okolnostima epidemije koronavirusa najveći promet tijekom jednog vikenda ove godine, rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj Službe za prihvat i otpreme u splitskoj zračnoj luci.

- To je oko 25 posto od ostvarenog prometa u usporedbi s drugim srpanjskim vikendom lani, ali s obzirom na epidemiološke okolnosti, to je pozitivan trend, ocijenio je.

- U prvih šest mjeseci ove godine u splitskoj zračnoj luci ostvareno je samo 10 posto prometa u usporedbi  s lanjskim prvim polugodištem. U srpnju ove godine je do sada angažirano 30 avioprijevoznika koji lete na 45 međunarodnih linija, dodao je.

Očekuje da će se do kraja srpnja u splitskoj zračnoj luci povećati broj avioprijevoznika i broj putnika.

- Vjerujemo da će do kraj srpnja kroz našu zračnu luku prometovati oko 150.000 putnika, što je oko jedne petine lanjskog ukupnog prometa u srpnju, ali s obzirom na okolnosti epidemije koronavirusa, mi smo zadovoljni ovakvim prometom. Zapravo, možemo reći da imamo 'novu normalnu sezonu' u epidemiološkim okolnostima, istaknuo je Melvan.

Podsjetio je da je obavezno nošenje zaštitnih maski te prakticiranje socijalne distance i korištenje dezinfekcijskog sredstva za ruke. Ističe da su gosti koji dolaze u splitsku zračnu luku disciplinirani i pridržavaju se epidemioloških mjera.

Voditeljica Jadrolinijine agencije u Splitu Jelena Ivulić izjavila je za Hinu da će ovog vikenda kroz splitsku trajektnu luku proći oko 30.000 putnika i 7.000 vozila, što je oko 40 posto prometa u usporedbi s lanjskim prometom drugog vikenda u srpnju, ali je rekordan ovogodišnji vikend.

- Kroz splitsku trajektnu luku ovog vikenda najviše prometuju gosti iz Slovenije i Njemačke a najviše se putuje na otok Brač, pa smo u subotu morali uvesti dvije izvanredne trajektne linije do Supetra na Braču, kazala je Ivulić.

I ona je ocijenila da je s obzirom na epidemiološke okolnosti promet u splitskoj trajektnoj luci zadovoljavajući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!