14:46 / 20.07.2021.

Autor: Hina/HRT

U Splitu podijeljene potpore za obnovljive izvore energije

Dodjela potpora za obnovljive izvore energije u Splitu

Dodjela potpora za obnovljive izvore energije u Splitu

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Splitsko-dalmatinska županija dodijelila je 36 ugovora za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, u vrijednosti od 990 tisuća kuna.

Župan Blaženko Boban je izvijestio da su se na javni poziv za obnovljive izvore energije javile 43 osobe, a njih 36 je dobilo ugovor jer su imali pravovaljanu dokumentaciju.

Bile su ponuđene dvije mogućnosti - prva je bila fotonaponska elektrana na krovištu obiteljskih kuća do 5 kW i devet osoba je dobilo poticaje u vrijednosti od 20 tisuća kuna, a u drugoj je 27 osoba dobilo poticaje za fotonaponske elektrane od 10 kW za što su dobili 30 tisuća kuna.

- S ovim poticajima nastavljamo dalje, i još intenzivnije. Vjerujem kako će sve to biti poticaj drugima u našoj županiji da u tom smjeru idemo zajednički razvijati obnovljive izvore energije, poručio je župan Boban.

Među korisnicima potpore je i Emilija Čavara iz Klisa koja je rekla da će njezinoj obitelji to dosta značiti jer će im se s vremenom smanjiti troškovi za električnu energiju, a ujedno će i štititi okoliš. Garancija za trajnost solarne elektrane je do 25 godina, a procijenila je da će im se investicija s poticajima isplatiti nakon pet godina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!