10:00 / 26.10.2020.

Autor: B.V.M./T.V./Dnevnik/HRT

U Splitu preminula 17-godišnjakinja pozitivna na koronavirus

-

-

Foto: - / -

U KBC-u Split preminula je djevojka stara 17 godina, primljena je zbog zastoja srca i disanja.
Sedamnaestogodišnja djevojka koja je jučer preminula u KBC-u Split, primljena je zbog zastoja srca i disanja i nakon uspješno provedene reanimacije smještena je na intenzivno liječenje Klinike za dječje bolesti. Imala je pridružene dječje bolesti, a ustanovili smo da je bila Covid pozitivna, rekao je prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti u izjavi za medije.Reanimacija je bila uspješno provedena, ali unatoč liječenju došlo je do smrtnog ishoda jučer u 14.45 sati, dodala je dr. Branka Polić, pročelnica zavoda za intenzivnu pedijatriju. Djevojka je u petak do podne bila u školi. Temperaturu je dobila taj dan poslijepodne, a simptome Covida u subotu poslijepodne. Djevojka je imala astmu. Što se tiče obdukcije zadnju riječ će, kaže, dati struka. 

- Djevojka je imala svoje kronične bolesti, ali isto tako ne možemo zanemariti činjenicu da je bila Covid pozitivna. Vjerojatno je do smrtnog ishoda došlo zbog kroničnih bolesti uz Covid. Reanimacija je provedena još u vozilu hitne pomoći, čak je jedna medicinska sestra koja se zatekla tu počela reanimaciju. Do dolaska u hitni prijam sve životne funkcije su vraćene i to u nekoliko navrata, rekla je Polić. Naglasila je kako i bez Covida nedostaje zdravstvenog osoblja, ali da je služba pokrivena i funkcionirat će u najvećoj mogućoj mjeri.

- Respiratorni problemi pridonijeli su smrtnom ishodu. Kada sagledavamo smrtnost od koronavirusa onda sagledavamo sve te elemente. Postoje jasne defincije Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i praćenje bolesti koji se slučajevi pripisuju smrti od covida-19. Ne znam detalje ali vjerujem da je struka rekla sve i da su se u Splitu ponašali sukladno procedurama kad je u  pitanju utvrđivanje smrti, rekao je komentirajući smrt ministar zdravstva Vili Beroš.

➡️ U Zagrebu 558 novozaraženih osoba, moguća online nastava
➡️
Stožer: 828 novih slučajeva zaraze, preminulo 15 osoba
➡️ Premijer negativan na koronavirus
➡️ U susjednoj Sloveniji zabrana kretanja izvan općina prebivališta

Prof. dr. Škrabić: I  mladi oboljevaju od Covid infencije- I mlade osobe obolijevaju od Covid infekcije, no na sreću do sada nije bio veći broj oboljenja u toj populaciji. Kod mladih osoba klinički simptomi su slični kao i kod starijih osoba, ali mladi su uglavnom asimptomatski ili imaju blago izražene znakove virusne upale. Ti klinički znakovi mogu varirati od općih simptoma poput opće slabosti i povišene temperature do znakova dišnog sustava, zaduha i kašlja, a mogu se pojaviti i probavni simptomi kao što su proljev i povraćanje. Neurološki simptomi su rijetki, rekao je u Dnevniku HTV-a prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti u Splitu.

Prof. Škrabić naglašava kako nije istina da su danas simptomi oboljelih teži nego što su bili u proljeće.

- Klinički znakovi su sada, na sreću, isti kao na početku pandemije, istaknuo je.

Kaže da su bolesnici dječje i adolescentske dobi koji imaju kronične bolesti dišnog sustava možda ugroženiji od drugih i oni se moraju čuvati.

- Ključ je prevencija i zaštita, socijalno odgovorno ponašanje i ponašanje u skladu epidemioloških preporuka koje su svima poznate i jasne, poručio je.

Ističe kako splitska bolnica u ovome trenutku ima dovoljno kreveta i respiratora.

- Na Klinici za dječje bolesti smo dobro ekipirani i imamo dovoljno prostora, ali bojim se da će s napredovanjem epidemijske situacije doći do jedne ugrožavajuće situacije i da će se kreveti popuniti. Zato i ovim putem naglašavam potrebu primjerenog i odgovornog ponašanja te primjene epidemioloških mjere, apelirao je prof. Škrabić.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 172 obrađena testa danas su 43 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 26 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2077 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!