16:37 / 19.11.2020.

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Splitu sve popularniji najam javnih bicikla

-

-

Foto: - / -

U nešto manje od godinu i pol otkako je projekt započeo, zabilježeno je više od 22.000 sati iznajmljivanja bicikla.
Pomalo neočekivano, bez tradicije bicikliranja, Split je postao grad u kojem se javni bicikli, obični ili na struju, u Hrvatskoj najviše iznajmljuju. S čak 6.000 najmova u listopadu prednjači i u ovom dijelu Europe. Uz dosadašnjih 12 postaja i 86 bicikala, grad je od danas bogatiji za novih 35 postaja i 196 bicikala.

U nešto manje od godinu i pol otkako je projekt započeo, zabilježeno je više od 22.000 sati iznajmljivanja bicikla. Godišnja pretplata od 200 kuna omogućuje neograničen broj polusatnih vožnji.

- U prvih godinu dana građani Splita, koji čine 80% svih pretplatnika kojih je 11.000 do dana današnjega, napravili su ukupno 8 krugova oko zemaljske kugle u kilometrima, rekao je Marko Bartulić iz Split parkinga.

Grad kao pokretač i nositelj dijela projekta, planira i infrastrukturu za bicikle. Poljička cesta, jedna od ključnih prometnica, dobit će stazu.

- Za koji tjedan će se krenuti sa signaliziranjem trase od gradske luke do Trstenika. Očekujem da će se u projektu Solinske ceste ostaviti kvalitetan prostor za biciklističku stazu, inzistirali smo kod Hrvatskih cesta, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Postaju s biciklima dobit će gotovo svaki gradski kotar. Sustav će se širiti i na okolne općine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!