12:20 / 29.04.2020.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/B.A./HRT

U Splitu troje novopreminulih

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svi preminuli su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na COVID-19.
Prema izvješću KBC-a Split, preminule su tri osobe: muškarac iz Splita star 76 godina te dvije žene, jedna stara 84 godine (korisnica doma za starije i nemoćne u Makarskoj) i druga stara 92 godine (korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici). Svi preminuli su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na COVID-19.

Koronavirus - najnovije vijesti

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije još je 35 osoba ozdravilo od koronavirusa. Od ukupno 204 obrađena testa s područja SDŽ-a 3 su osobe zaražene koronavirusom.  Svi novooboljeli su s područja grada Splita.

Dvije novooboljele osobe djelatnici su KBC-a Split (dvije medicinske sestre). Do sada je ukupno izliječena 231 osoba. 95 osoba je hospitalizirano. Osam osoba je na respiratoru, i to šest iz Splitsko-dalmatinske županije i dvije iz Šibensko-kninske županije.

104 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. Sedam osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 477 slučajeva zaraze koronavirusom.

Situacija u KBC-u Split

Pet je zaraženih medicinskih sestara u KBC-u Split, gdje je koronavirus ušao na plućni odjel. Testirano je i devet pacijenata koji su negativni, ali svejedno u izolaciji. Ravnatelj bolnice Julije Meštrović kaže da se ovo dogodilo unatoč svim preventivnim postupcima.

- Bili smo spremni za takvu sitauciju. Naše službe odmah su se aktivirale, naša epidemiološka služba napravila je izvide. Imamo pet pozitivnih djelatnika, očekujemo možda još ponekog, rekao je Meštrović danas za HRT-ov Dnevnik.

Devet pacijenata izolirano je na Klinici za zarazne bolesti na Križinama, ali dio njih već sad se može prebaciti na pulmologiju na Firule, dodao je.

Zasad se ne zna kako je virus došao na pulmologiju, još se rade izvidi, rekao je Meštrović.

- Bolnica funkcionira normalno, svi djelatnici koji su na plućnom u samoizolaciji su zamijenjeni. Nastavljamo u ponedjeljak otvarati naše ambulante, polikliničke djelatnosti, i radit ćemo najviše koliko god to možemo u toku dana i popodneva, uključujući i subotu, da bismo našim sugrađanima pružili sve što možemo i što smo već morali uraditi kroz ovo vrijeme. Nastojat ćemo nadoknađivati zaostatak koliko god to bude moguće, radimo precizne planove, poručio je Meštrović.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!