13:43 / 05.07.2019.

Autor: Hina

U Splitu uhićen Estonac s uređajima za skidanje podatka s bankovnih kartica

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policajci su 3. srpnja na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer.
Policija je u Splitu uhitila državljanina Estonije kod kojeg je pronađena oprema za preuzimanje podataka s bankovnih kartica, izvijestila je policijska uprava splitsko-dalmatinska.

Policajci su 3. srpnja na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer.
Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije, pri skidanju uređaja. Uhićen je i priveden u službene prostorije, ističu u priopćenju.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana u kojem boravi na splitskom području, gdje je pronađena oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima - uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice pri unosu PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica, prijenosno računalo, sim i memorijske kartice te razna elektronička oprema.

Protiv Estonca je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog "zlouporabe naprava" i predan je pritvorskom nadzorniku.
Policija je u priopćenju upozorila građane na ovakve situacije te savjetuje da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata; prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja. "Čak i kada prilikom podizanja novca ne vidite pokraj sebe druge osobe, nastojte zakloniti unos PIN-a," upozorava policija.

"U slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osoba niti takvu pomoć prihvatite ako vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku. Ako primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju.

Policijski službenici će doći do bankomata te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzeti će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja," stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!