07:26 / 15.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

U srijedu štrajk u Gradu Zagrebu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sindikati i dalje ne odustaju od povećanja plaće za šest posto, Vlada nudi četiri.
Nastavljen je cirkularni štrajk učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola. Nastave u utorak nema u trima županijama: Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj. Za srijedu je najavljen štrajk u Gradu Zagrebu.

-
U utorak prosvjetari štrajkaju u tri županije
- Sindikati pozivaju na obnovu dijaloga, Vlada im odgovorila

Sindikati i dalje ne odustaju od povećanja plaće za šest posto, dok Vlada nudi četiri. U podne u utorak Branimir Mihalinec ispred Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama najavio je da će u srijedu u štrajku biti škole u Gradu Zagrebu. 

- Štrajk je u srijedu samo u Gradu Zagrebu. To je naš glavni grad s najvećim obuhvatom što se štrajka tiče, objavio je Branimir Mihalinec.

Na konferenciji za novinare sindikati su se osvrnuli i na ministra financija.

- Mogli smo čuti od ministra financija Zdravka Marića da imamo suficit u proračunu, neovisno o Uljaniku, a da se isto tako očekuje takav trend i do kraja godine. Što to nama znači? Da novca u proračunu ima i da Vlada treba ispuniti naše zahtjeve i to ne samo nas, već i drugih. Zabrinjavajuće je ako ministar Marić kaže da novca nema. To znači da ih je već negdje obećao, a da u Hrvatskoj o tome nitko ništa ne zna. Neka kaže komu su obećali pa da objasni zašto nama ne može ispuniti "megalomanske zahtjeve", dodaje Mihalinec te najavljuje što će se događati u srijedu.

- U srijedu u 9.20 održat ćemo tiskovinu konferenciju na Trgu sv. Marka. Naš plan ne staje u petak, već u ponedjeljak kreće novi ciklus. Štrajk ne prestaje, niti jenjava. Bit će jednakog intenziteta, a to je i poruka premijeru da ne odustajemo. Spremni smo se boriti za ispunjenje zahtjeva dok god će biti potrebno, kaže čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Odaziv po županijama koje su u štrajku, u utorak do 11 sati je sljedeći: 82,29% u Osječko-baranjskoj županiji, 95,85% u Šibensko-kninskoj te 81,41% u Istarskoj županiji.

Marić: Vodit ćemo računa o sustavu u cjelini

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da je Vlada već učinila mnogo za povećanje plaća u državnim i javnim službama, i to povećanjem njihovih osnovica, kao i poreznim rasterećenjem. Na tome će se raditi i ubuduće, ali vodeći računa o sustavu u cjelini, a ne o svakom sektoru zasebno.

- Naša je odgovornost gledati sustav u cjelini i ja sam siguran da ćemo u konačnici predložiti nešto što će biti na tragu svega onoga što činimo. Sve u skladu s mogućnostima te odgovornim odnosom prema javnom novcu. Što se tiče detalja, ne bih ulazio u njih, a s obzirom na kontekst daljnjih razgovora.

- Svaki dan pratimo što se događa, u ovome trenutku nemam ništa novo reći. Mogu ponoviti sve što je učinjeno do sada kroz povećanje osnovice i porezna rasterećenja. Ponavljam, ne planiramo na tome stati, naša je ideja nastaviti dalje s politikom povećanja plaća i unapređenja materijalnoga statusa i uvjeta za sve državne i javne službenike, rekao je Marić.

Komentirao je i oštar stav koalicijskih partnera koji sve više javno pozivaju na prihvaćanje zahtjeva sindikata prosvjetnih radnika.

- Razgovarat će čelni ljudi parlamentarne većine i koalicijskih partnera. Meni je važno da su javne financije i gospodarstvo bez poremećaja u izvršavanju, istaknuo je Marić.

Zahtjeve prosvjetara komentirao je i predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Štrajk je komentirao i mostovac Nikola Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!