U srijedu u središtu Zagreba bez automobila

21.09.2021.

14:20

Autor: M.Š./Hina/HRT

Biciklisti u središtu Zagreba

Biciklisti u središtu Zagreba

Foto: PIXSELL / Emica Elvedji

Uže središte Zagreba bit će u srijedu, na Europski dan bez automobila, zatvoreno za motorna vozila pa se vozačima savjetuje da koriste se javnim prijevozom, a u kasno popodne bit će održana tradicionalna vožnja biciklima Zagrebačka žbica s naglaskom na ekološku vrijednost takva načina kretanja.

Promet u užem središtu bit će zabranjen od 8 do 20 sati, izvijestila je Zagrebačka policija, napominjući da će zonom zabrane uz Hitnu pomoć, vatrogasce, policiju i vozila pod pratnjom moći prometovati komunalna i vozila javnog prijevoza, taksi te vozila osoba s invaliditetom.

Policija savjetuje vozačima da se na Europski dan bez automobila koriste javnim gradskim prijevozom ili izbjegavaju dolazak vozilom u širi centar grada Zagreba, a vozačima dostavnih vozila da dostavu u centru grada obave do 7 sati.

Sudionike u prometu pozvali su također da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju te da postupaju u skladu s uputama policijskih službenika i redarske službe.

Grad Zagreb izvijestio je da će Dan bez automobila u sklopu Europskog tjedna mobilnosti obilježiti 21. Zagrebačkom žbicom, tradicionalnom vožnjom biciklima kojoj će se ove godine pridružiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Žbica počinje u 18 sati na Zrinjevcu i vozit će se na sedam kilometara dugoj trasi po užem gradskom središtu, promičući svakodnevno kretanje biciklom i stavljajući naglasak na bicikl kao ekološko prihvatljivo vozilo, izvijestio je Grad Zagreb koji Zagrebačku žbicu organizira zajedno s udrugom Moj bicikl, Biciklističkim klubom Opušteno i Pedicab Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!