U što će ulagati mirovinski fondovi?

09.12.2019.

19:11

Autor: Mladen Sirovica/T.V./IMS/HRT

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog povijesno niskih kamatnih stopa mirovinski su fondovi prisiljeni mijenjati strategiju ulaganja. Evo što to znači za buduće umirovljenike.
Obvezni mirovinski fondovi ove su godine svojim članovima osigurali prinos od 8 i pol posto - istaknuto je na skupu njihove udruge u Zagrebu. To je znatno više od trogodišnjeg prosjeka - koji iznosi 4 i pol posto. No zbog povijesno niskih kamatnih stopa - fondovi su prisiljeni mijenjati strategiju ulaganja. Evo što to znači za buduće umirovljenike.

Ulaganje u obveznice ne može više biti dominantna strategija mirovinskih fondova. Prinosi su niski, u slučaju nekih država čak i negativni. Stoga mirovinci sve više gledaju prema dionicama, ali i alternativnim oblicima ulaganja, naprimjer u obnovljive izvore energije.

- Mi mislimo da im u Hrvatskoj velika budućnost predstoji i mi ćemo biti jako veliki ulagači u to. Isto tako, sve više se razmišlja i o ulaganju u nekretnine. Zašto? Upravo zbog toga što tražimo investicije koje imaju zadovoljavajući prinos, a da nisu prerizične, rekao je Petar Vlaić, predsjednik Uprave OMF-a Erste Plavi.

Mnoge razvijene države taj su put odabrale još početkom stoljeća. Naš povratnik iz Kanade radio je u tamošnjem mirovinskom fondu niz godina. Tvrdi da su ulaganja u više oblika imovine nužna da bi se postigli dobri rezultati.

- Bila je to uspješna priča i članovi fonda su od toga imali koristi. Imali smo čak bolje rezultate nego smo očekivali. Kratkoročno je bilo padova, ali dugoročno smo profitirali takvim ulaganjima, objašnjava ulagač Alan Kadić.

Fondovi su spremni sudjelovati i u državnim projektima, poput ulaganja u zračne luke i Croatia Airlines, kao i u mogućim budućim privatizacijskim procesima.

- Od ACI-ja, gdje je država isto većinski vlasnik, ako se okrenemo prema turizmu, do Hrvatske pošte koja je nama izuzetno interesantna kao logističko poduzeće, do HEP-a, ističe Vlaić.

Dio tih projekata, smatraju mirovinci, mogao bi se realizirati već iduće godine. Očekuju nastavak razdoblja niskih kamatnih stopa, što će smanjiti ulaganje u obveznice, ali će ubrzati gospodarski rast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!