U Stobreču iz podmorja prikupljeno oko 450 kilograma otpada

19.06.2021.

20:15

Autor: V.G./HRT/Hina

Čišćenje podmorja/Arhiva

Čišćenje podmorja/Arhiva

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U akciji "Čisto more, puno srce - ronjenjem protiv morskog otpada" u subotu je na plažama u Stobreču prikupljeno oko 450 kilograma otpada iz podmorja na dubini i do osam metara, izvijestio je Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade koji je organizirao akciju.

- To su plaže koje su tijekom ljeta pune kupača te smo današnjim čišćenjem morskog podmorja od raznih bačenih predmeta, poput željeza, stakla i plastike dali svoj doprinos da se oni osjećaju što udobnije," rekao je Hini predsjednik Ronilačkog kluba Ćiro Ugrin.

Dodao je da je u akciji čišćenja podmorja na površini od oko dva hektara sudjelovalo 15 ronioca iz kluba te dvojica ronioca iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji im je partner u akciji.

Većinu otpada prikupljenog u čišćenju podmorja u Stobreču bacilo je lokalno pučanstvo, a dio otpada nanijele su na to mjesto i morske struje, kazao je Ugrin.

Projekt je sufinancirala s 40.000 kuna Splitsko-dalmatinska županija.

Provedena akcija je u skladu s važećim Protokolom za provedbu akcija čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području Republike Hrvatske i ciljem praćenja vrsta otpada koji se pronalaze u teritorijalnom dijelu Jadranskog mora.

Volonterska ronilačka ekološka akcija Think Green otvorena je u subotu u Visu gdje će tri dana 60 ronioca čistiti podmorje, a plan im je ukloniti gotovo deset tona otpada, priopćio je u subotu organizator.

Riječ je o 22. akciji Think Green koju organizira Ronilački klub "Roniti se mora" iz Zagreba u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National geographic Hrvatska i CIOS grupom.

Ronioci iz zagrebačkog kluba će uz pomoć Udruge podvodnih aktivnosti (UPA ) Rostrum - Split i Ronilačkog kluba Roniti se mora - Šibenik počistiti gradsku rivu, luku i plažu u Visu gdje će od 19. do 21. lipnja još jednom podignuti svoju zastavu Think Green,

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!