U Stonu ubrano 70 tona soli, a tek su počeli

03.08.2020.

13:07

Autor: I.D./Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U stonskoj solani postoji devet kristalizacijskih bazena, ali će se ove godine sol brati iz samo njih tri. Jer jedino u ta tri je podloga dovoljno kvalitetna za jestivu sol.
Jutros je počela tradicionalna berba soli u najstarijoj hrvatskoj, ali i europskoj solani - onoj stonskoj.

- Iz bazena sv. Frana danas je ubrano oko 70 tona soli. Jutros nešto prije 6, kako bi se izbjeglo jako sunce, stiglo je oko 30 momaka s Pelješca i iz Stona, ali i prijatelja, najviše iz Hercegovine, odnosno Gruda koji svake godine ovdje dolaze i pomažu u branju soli, izvijestio je za Podnevni Dnevnik HTV-a reporter Vicko Dragojević.

Dodao je kako u stonskoj solani postoji devet kristalizacijskih bazena, ali će se ove godine sol brati iz samo njih tri. Jer jedino u ta tri je podloga dovoljno kvalitetna za jestivu sol.

Plan je ove godine prikupiti nešto više od 400 do 450 tona soli.

Uoči berbe soli, radni dan u stonskoj solani počinje u 5 ujutro. Tada zaposlenici dolaze drcati, točnije miješati sol kako se ne bi zalijepila.

Sve se u Stonu radi na tradicionalan način - ovise isključivo o suncu, moru, vjetru.

Kao solana nemaju akumulaciju; kreću s običnom morskom vodom i od prvog procesa puštanja vode u solanu do prve pojave zrna soli potrebno je 40 do 45 dana, i to solidnog vremena, da bi se postigla koncentracija 25 iz koje se može kristalizirati sol.

Stonska sol posebnog je okusa, nema gorčine. S pravom se smatra - najboljom.

Bez gorčine - evo zašto je stonska sol posebna

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!