15:30 / 18.04.2020.

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Stubici šteta od potresa veća nego što se pretpostavljalo

-

-

Foto: - / -

Samo u Gornjoj Stubici 30 obitelji moralo se iseliti iz svojih domova. Dio njih smješten je u kampu Termi Jezerčica.
Gotovo mjesec dana  prošlo je od potresa koji je izazvao veliku štetu u Zagrebu, ali i u Hrvatskom zagorju. U Mariji Bistrici, Donjoj i Gornjoj Stubici stradalo je na stotine objekata. Samo u Gornjoj Stubici 30 obitelji moralo se iseliti iz svojih domova. Dio njih smješten je u kampu Termi Jezerčica.

- PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih

Obitelj Perešin nakon potresa morala se iseliti iz svoje kuće.

- Nama je još gori potres nego virus jer smo izgubili kuću i dom. Nemamo gdje živjeti, rekao je Darko Perešin.

Sada žive u kampu, u mobilnoj kućici. Imaju struju, vodu, internet za školu na daljinu.

- Malo je na knap, ali živi se sigurno, možemo mirno prespavati noć, dodaje.

Gospodin Darko radi u Termama Jezerčica i prvi se uselio. Nakon njega stiglo je još 11 obitelji.

- U suradnji s načelnikom smo uskočili da se ljudima pomogne. Evo, sada nakon što je prošlo toliko vremena, razmišlja se o trajnom boravku ljudi, odnosno do izgradnje objekata, godinu dana, rekao je direktor Termi Jezerčica Elvis Pavleković.

Jer ovi ljudi još ne znaju kako će se i kada obnoviti njihove kuće. Osim  u kampu, 15 obitelji iz Gornje Stubice smješteno je kod prijatelja i rodbine. Štete od potresa veće su nego što se pretpostavljalo.

- Sveukupno imamo 230 prijava, u aplikaciju u koju se unose štete za sad je uneseno 180 objekata, rekao je načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

Obnova bi mogla trajati i jednu godinu, procjenjuje načelnik, a odakle novac, za rad statičara, obnovu kuća ili pak za smještaj u kampu, ne zna se. Sve su oči uprte u Ministarstvo graditeljstva. Čeka se novi zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!