10:53 / 14.06.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

U Studiju 4 o mirovinskom sustavu i radu umirovljenika

-

-

Foto: - / -

Hrvatske su mirovine među najnižima u EU u odnosu na plaću, zbog toga Europska komisija upozorava na rizik.
U Hrvatskoj prosječna mirovina prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosi 2.345 kuna. Linija siromaštva je prošle godine prema Državnom zavodu za statistiku bila na 2.180 kuna, što je vrlo mala razlika. Ispod linije siromaštva živi 52 posto umirovljenika, odnosno više od 600.000 ljudi. Ti ljudi primaju mirovine manje od 2.180 kuna. Podaci su to koje je jutros u Studiju 4 iznio Milan Dalmacija, suradnik Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Dalmacija kaže da mu je iznimno drago da je Europska komisija prepoznala problematiku adekvatnosti mirovina, pogotovo s obzirom na to da se u Hrvatskoj često govori o održivosti mirovinskog sustava, a ne o adekvatnosti mirovina. Trebamo konkretna rješenja kako bismo poboljšali adekvatnost mirovina, poručuje.

Hrvatske su mirovine među najnižima u EU u odnosu na plaću, zbog toga Europska komisija upozorava na rizik da država u budućnosti neće moći zaštititi starije ljude od siromaštva. Komisija procjenjuje da će Hrvatska samo zbog starenja stanovništva u idućih pola stoljeća ostati bez oko 800 tisuća osoba u radnoaktivnoj dobi, a udvostručit će se broj starijih od 65 godina.

Melita Čičak, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava ističe kako se mirovinski sustav mora gledati u cilju adekvatnosti, ali i održivosti sustava, jer govorimo o milijun i 200.000 umirovljenika.

"Prosječna mirovina je 2.500 kuna", tvrdi ona i napominje: "Međutim prosječni staž je 30 godina i sedam mjeseci. Mirovina za 40 i više godina staža iznosi 69 posto prethodne plaće prije umirovljenja, i ona je 4.200 i nešto kuna. Međutim kod nas vrlo mali broj umirovljenika ima tako dug staž. Znači nama je glavni i osnovni cilj u okviru ove reforme, a naravno polazeći od ovih izvješća koja su izuzetno važna za stvaranje javnih politika i gledanje sustava srednjoročno i dugoročno, poduzeti odgovarajuće mjere", kaže ona.

Te mjere bile bi, navodi dalje, duži ostanak u svijetu rada, kasnije ostvarivanje mirovine, omogućavanje umirovljenicima da rade.

Resorni ministar Marko Pavić rekao je da će vrlo ozbiljno shvatiti preporuke Europske komisije, a ono što su mediji najviše naglasili je upravo mogućnost zapošljavanja umirovljenika.

Sindikat umirovljenika Hrvatske pozdravlja tu mjeru. Dapače, bio je to jedan od njihovih zahtjeva, kaže Dalmacija. Na Nacionalnom vijeću je dogovoreno da će moći raditi i prijevremeni umirovljenici. Čičak ovdje ističe da prema važećem zakonu mogu raditi umirovljenici koji su u starosnoj mirovini, koji imaju invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!