17:43 / 09.12.2018.

Autor: Dominique Bratović-Vela/S.F./P.F/HRT

U subotu moguć prosvjed "Za sigurnu školu"

-

-

Foto: - / -

Slučaj nasilja u Čakovcu - pokazao je da se u školama - niti profesori niti učenici ne osjećaju dovoljno sigurno. U tijeku je organizacija za mogući subotnji prosvjed protiv nasilja u školama, neslužbeno doznaje HRT.
HRT neslužbeno doznaje kako su u tijeku razgovori oko održavanja prosvjeda pod motom "Za sigurnu školu", a protiv nasilja u školama.

Prosvjed bi se najvjerojatnije održao u subotu i to u organizaciji školskog sindikata Preporod te portala za učitelje i nastavnike nastavnici.org i zatvorene Facebook grupe Školska zbornica koja okuplja učitelje, nastavnike, stručne suradnike i sve ostale članove prosvjetne zajednice.

● Incident u Tehničkoj školi Čakovec; MZO traži očitovanje
● Nastavnici masovno dijele mučna iskustva s nasilnim učenicima 
● Sve više nasilja u školama - kako ga spriječiti?


Ni profesori ni učenici ne osjećaju se sigurno - kako to riješiti?

Slučaj nasilja u Čakovcu - pokazao je da se u školama - niti profesori niti učenici ne osjećaju dovoljno sigurno. Učitelji traže da se problem neprimjerenog ponašanja učenika sustavno riješi te da im se omoguće nove mjere - jer postojeće nisu učinkovite. Resorno ministarstvo obećava promjene.

Čeka se odluka o statusu profesora iz čakovečke Tehničke škole nakon što je, ističe njezin ravnatelj, neprimjereno reagirao na višetjedne provokacije učenika.

"Razgovarali smo s roditeljima, učenicima, s profesorom, s nadležnima i mi imamo obvezu na 7 različitih adresa pripremiti svoje očitovanje!", ističe ravnatelj Tehničke škole Čakovec Dražen Blažeka.

A dok se mjerodavne institucije ne očituju - od policije do pravobraniteljice za djecu i Ministarstva obrazovanja - na društvenim mrežama učitelji i profesori anonimno iznose svoja traumatična iskustva iz razreda. Sustav ih ne štiti, ističu.

Treba ih zaštititi na jednak način kao zdravstvene radnike, poručuju iz SHU.

"Nije prekasno da se izmjeni kazneni zakon na način da se ugovori veća zaštita zaposlenika i sankcioniranje kaznenih oblika ponašanja!", smatra predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Kolegu se ne može opravdati, ali može razumjeti, ističe dugogodišnji srednjoškolski ravnatelj Zlatko Stić.

Da bi pedagoške mjere u školama bile učinkovite - od opomene do isključenja iz škole - moraju biti i pravedne i jasne svima - kaže Milan Matijević, dugogodišnji profesor na Učiteljskom fakultetu.

Teško će se nešto promijeniti u školama ako o sigurnosti govorimo od slučaja do slučaja, pravo mjesto za razgovor o statusu učitelja i učenika treba biti Sabor, kaže ravnatelj Stić.

A u Ministarstvu obrazovanja najavljuju: "Ministarstvo znanosti i obrazovanja izrazito ozbiljno shvaća situaciju nasilja u školama i trenutno analizira sve dostupne podatke i prijave kako bi u što kraćem roku pokrenulo novi akcijski plan za suzbijanje nasilja uz postojeće programe prevencije koji su trenutno na snazi".

Dok ne zaživi novi akcijski plan - sutra je u školama još jedan radni dan - po starom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!