U sudaru s divljači i administracijom

15.10.2022.

07:01

Autor: Regionalni dnevnik/Ivica Grudiček/HTV /E.P.C.

Sve više naleta divljači na prometnicama

Sve više naleta divljači na prometnicama

Foto: HTV / HRT

Proteklih mjeseci utrostručio se broj naleta divljači na vozila i vozila na divljač, upozoravaju u varaždinskoj policiji. HTV donosi svjedočanstvo vozača kojem se nedavno razbio automobil tijekom naleta na divljač u Dubravi Križovljanskoj, ali i njegovu borbu s birokracijom oko sanacije štete.

Prije desetak dana Nenad Prica putovao je na posao u Ormož. Iznenada - podletjela mu je srna pod automobil.


- To je bila sekunda, iz trave je izletjela van, najedanput.Vidio sam da nešto trči, kočio sam, ali nisam je mogao izbjeći, kazao je. 


Pozvao je policiju, obavljen je očevid. Takvih nesreća na sjeveru Hrvatske bilježi se po desetak na dan.


- U devet mjeseci 2022. godine na području naše županije 353 takva događaja su zabilježena, što je veliki porast, rekao je Danijel Posavec iz Policijske uprave Varaždinske županije. 


Nenad Prica svoj automobil još nije popravio. Rješava zamršenu papirologiju.


- Podnio sam zahtjev Lovačkom savezu, čekam izvještaj policije, šaljem to Lovačkom savezu, nakon toga, oni šalju procjenitelja koji će izvršiti procjenu. Nadam se da ću nakon toga popraviti automobil, kaže.  


Do kraja svibnja, policu od naleta divljači pokrivala je jedna osiguravateljska kuća. No javni natječaj i ponudu Ministarstva poljoprivrede tada nije prihvatila nijedna osiguravateljska kuća, pa se odštete isplaćuju preko Lovačkog saveza.


- Prestankom obveze lovačkih društava da iz vlastitih sredstava podmiruju štetu broj naleta se drastično povećao. Godine 2018. zabilježeno ih je 1600, a krajem prošle godine čak pet tisuća, istaknuo je novinar Ivica Grudiček. 


Naleta je mnogo, stoga u Lovačkom savezu smatraju kako bi bilo najbolje da se ugradi u osnovno osiguranje vozila.


- Takva rješenja postoje u Sloveniji i zapadnoj Europi, pa bi to bilo dobro rješenje, smatra Ivan Kutnjak iz Hrvatskog lovačkog saveza.


No od tog se plana zasad odustalo. Odštete isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede preko Lovačkog saveza. Za to vrijeme, policija na stupiće uz prometnice postavlja reflektirajuće oznake zbog mogućeg naleta divljači. One odvraćaju divljač od ceste, i kažu u policiji, to daje rezultate.


Policija apelira - vozite oprezno i prema propisima, pogotovo u zoru i sumrak, kada su migracije životinja česte. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!