U sustavu socijalne skrbi 78 posto djelatnika doživjelo neki oblik nasilja

10.07.2019.

09:57

Autor: V.K./HRT

default error photo
Slučaj ubojstva socijalne radnice i ranjavanja njezina kolege u Đakovu šokirao je Hrvatsku i uznemirio njihove kolege. Hrvatska komora socijalnih radnika zatražila je da se proglasi dan žalosti.
Slučaj ubojstva socijalne radnice i ranjavanja njezina kolege u Đakovu šokirao je Hrvatsku i uznemirio njihove kolege. Hrvatska komora socijalnih radnika uputila je izraze sućuti obiteljima i zatražila da se proglasi dan žalosti.

U emisiji „Studio 4“ o tome su govorili Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, i Martina Podobnik, glasnogovornica Hrvatske komore socijalnih radnika.

Podobnik je rekla da je danas teže nego ikada prije biti socijalni radnik zato što su oni izloženi javnom linču, korisnici i promatrači bez ustezanja komentiraju rad socijalnih radnika na uvredljiv i ponižavajući način.

Ilijaš se nadovezao i rekao da je socijalnim radnicima izrazito teško raditi pod pritiskom da su krivi za sve loše što se događa.

- Kolege doživljavaju prijetnje i to su prepreke u njihovu radu. Danas u 12 sati bit će organizirano paljenje svijeća ispred resornog ministarstva, želja je da budemo vidljivi zato što smo zabrinuti, rekao je, te dodao da rade danonoćno i na usluzi su ranjivoj skupini ljudi i žele upozoriti na svoj problem.

Pozvao je premijera i predsjednicu da im se pridruže.

- Uvjeti u kojima radimo su neodrživi i smatram da se politika vezano za ovu temu mora jasno odrediti te da se sustavno treba promijeniti rješavanje problematike u sustavu socijalne skrbi, rekao je.

78 posto djelatnika u sustavu socijalne skrbi ili članova njihovih obitelji doživjelo je neki oblik nasilja, fizičkog i verbalnog, naglasio je Ilijaš.

- Naša struka je pomagačka i očito ima visok stupanj tolerancije na uvrede i povrede tako da je prijavljivanje nasilja rijetko. Problem je u tome što vi kao socijalni radnik morate dizati privatnu tužbu protiv zlostavljača, rekao je i dodao kako socijalni radnici nemaju zaštitu države kao službene osobe.

- U sudskom se postupku socijalni radnik pojavljuje kao stranka i nasilnici imaju o njima sve podatke. Gdje rade, gdje žive, gdje im djeca idu u školu, naglasio je.

Ilijaš je istaknuo kako se već 20 godina traži da se za socijalne radnike u zakonu izrijekom navede da su u statusu službene osobe.

Podobnik je rekla kako je ubijena kolegica obavljala dužnost skrbnika korisniku kojem ona nije bila nadležni socijalni radnik, već joj je to bila posebno dodijeljena dužnost.

- Važno je napomenuti da socijalni radnici ne mogu odbiti biti skrbnici korisnicima i to obavljaju uz redoviti posao nakon radnog vremena. Za to nisu adekvatno nagrađeni, istaknula je Podobnik.

Rekla je da u centrima za socijalnu skrb postoje zaštitari koji su tu kako bi štitili imovinu, ali ne i djelatnike te stoga dolazi do problema. Isto tako je naglasila da je pitanje koliko su zaštitari educirani za rad sa specifičnim korisnicima centara. To su često ovisnici, agresivne osobe, roditelji u visoko konfliktnim rastavama braka, počinitelji kaznenih dijela…

- U centrima ne postoje detektori metala i zaštitari nemaju pravo pregledavati korisnike. To je sigurno jedan od razloga ovoj nesreći, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!