11:15 / 23.02.2021.

Autor: Studio 4/I.Z./HRT

Mekovec: Nedostaje tri milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost

Hakerski napad

Hakerski napad

Foto: Ilustracija: Gerd Altmann / Pixabay

Stručnjakinja za računalnu sigurnost Biljana Cerin rekla je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je cilj stručnjacima koji se bave cyber sigurnosti da osiguraju sigurne informacije u svim organizacijama, a posebno se važnost pridaje većoj sigurnosti osobnih podataka. 

Mekovec: Prijave za studiji do kraja veljače

Voditeljica poslijediplomskog studija o informacijskoj sigurnosti FOI-a izv. prof. dr. sc. Renata Mekovec naglasila je kako su trenutno prijave za studiji u tijeku, te da traju do kraja veljače.

Istaknula je kako postoji veliki interes za studij, ali da upisuju od petnaest do dvadeset studenata. Kazala je kako osobe koje upisuju studij već rade, ali uz rad žele steći neka nova znanja i vještine.

Biljana Cerin  i Renata Mekovec

Biljana Cerin i Renata Mekovec

Foto: Studio 4 / HRT

Cerin: Budućnost je digitalna

Mekovec je poručila da nedostaje stručnjaka za informacijsku sigurnost. Cerin je rekla kako se slaže s procjenom da u svijetu nestaje tri milijuna stručnjaka za kibernetičku sigurnost.

Dodala je kako je budućnost postala digitalna, a to pokazuje i pandemija koja je zahvatila cijeli svijet. Poručila je kako je pitanje koliko dobro je izvedena ta digitalizacija i koliko je napravljeno sigurnosnih propusta.

Cerin je naglasila kako smatra da Hrvatska nije dobro napravila digitalizaciju, jer je napravljena na uštrb informacijske sigurnosti i sigurnosti osobnih podataka.

Dodala je kako je bilo bitno da se poslovanje vrati u normalu što prije, a o sigurnosti se tada nije razmišljalo. Mekovec je dodala kako je edukacija najvažnija, te se njome mogu spriječiti prijevare. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!