21:01 / 20.05.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

U Temi dana o izborima i mogućim koalicijama

-

-

Foto: - / -

Da su izbori ove nedjelje, bili bi krajnje neizvjesni i završili samo s jednim postotnim bodom razlike između HDZ-a i SDP-a, rezultat je istraživanja HRejtinga.
Parlamentarni izbori održat će se 5. srpnja. Odlučio je tako predsjednik Zoran Milanović, a odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja.

Da su izbori ove nedjelje, bili bi krajnje neizvjesni i završili samo s jednim postotnim bodom razlike između HDZ-a i SDP-a. Uz njih bi još jedino stranka Miroslava Škore prešla izborni prag.

Pokazuje to istraživanje koje je za HRT provela agencija Promocija plus. Istraživanje je dovršeno prije današnje službene odluke vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave o napuštanju HDZ-a i priključenju Domovinskom pokretu.

Istraživanje HR rejtinga pokazuje neznatnu razliku između HDZ-a i SDP-a: HDZ 29,7% (-0,2%)
SDP 28,7 (+1,3%)
DOMOVINSKI POKRET 9,3% (+0,1)
MOST  4,3% (+0,30)
HSS 2,2%
PAMETNO 1,7%

Političke aktualnosti u HRT-ovoj emisiji Tema dana komentirali su Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja i prof. dr. sc. Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Evidentno je da će ovo biti tijesna utakmica između lijevog i desnog bloka, smatra Mamić.

- Na jednoj strani HDZ i s druge strane relativno široka RESTART koalicija. Jedini koji ima malo ozbiljnije šanse od onih koji će slagati parlamentarnu većinu je nezavisna lista Miroslava Škore koja se nastavlja pojačavati, rekla je Mamić.

Ovi podaci odgovaraju sadašnjoj situaciji, ali kampanja će biti neuobičajeno duga. Imat ćemo šest tjedana kampanju što će vjerojatno kompenzirati situaciju koja se odnosi i na ove sad relaksirane mjere. Dakle, imamo situaciju da je ovo mjereno na razini Hrvatske kao da je jedna izborna jedinica, a bit će različita konstelacija onih koji će se natjecati, istaknuo je Maldini.

- Tako će broj glasova i onaj broj koji će se Dontovom metodom preračunavati u zastupničke mandate, će u konačnici odlučiti o realnom odnosu. Ovakva istraživanja su u okviru statističke pogreške, ali se u okviru te pogreške može kretati i nečija pobjeda ili gubitak izbora. U ovoj situaciji možemo govoriti kao o kolateralnom dobitniku, a HDZ ima težu situaciju zbog ideološkog rascjepa, rekao je Maldini.

Na pitanje kako komentira izlazak Ivana Penave iz HDZ-a, odgovara kako je jedna priča koliko je to moralan čin, da gradonačelnik koji je sve postigao zahvaljujući svojoj stranci sada ne da ju samo napušta nego ju minira pred izbore, ali to će mu, navodi u nekoj konstelaciji zasigurno donijeti bodove.

- HDZ je imao demokratske unutarstranačke izbore i članstvo je pokazalo što misli o tom ideološkom rascjepu, desnica je kaže očito ostala u manjini. Moguće je da je trgovao zbog visoke pozicije, ali se postavlja pitanje vjerodostojnosti ako će HDZ koalirati sa Škorom da HDZ prihvati Škoru s Penavom i sami Penava da se nakon ovog kruga nađe u sličnoj situaciji, rekao je Maldini.

- Penava i svi vukovarski gradski vijećnici izlaze iz HDZ-a

Nema tu ničega vjerodostojnog, dodaje Mamić.

- Ono što ne treba zaboraviti da je gospodin Penava na prošlim izborima dobio upola manje glasova od Steve Culeja, a dobio je četiri puta manje glasova od ministra Zdravka Marića koji je nosio listu.

Da je sve postigao stranci to je točno, s druge strane on je izgubio unutarstranačke izbore u HDZ-u. Ovo je manipulativan i pogrešan tajming, dodaje Mamić. Potpuno je proziran i svi ovi razlozi koje navodi time samim postaju nevjerodostojni.

- Ono što je važno za reći da će ta peta izborna jedinica u kojoj su najvjerojatnije koncentrirani Škorini glasovi, kad Dont odradi svoje, tu veliku razliku koju bi HDZ imao u odnosu na RESTART koaliciju, tu bi razliku mogao pokvariti HDZ-u rezultat.

Na koliko mandata Most može računati, Mamić odgovara da su pametno postupili što nisu otišli sa Škorom. Do današnjeg izlaska gospođe Strenje Linić mogli su samostalno doći do tri mandata. Vidjet ćemo tko su sada kapitalci. Njihovi glasovi su koncentrirani u devetoj i desetoj izbornoj jedinici i mogli bi proći.

Kome će ići u prilog kampanja u kojoj neće biti masovnih okupljanja zbog epidemioloških uvjeta, Maldini odgovara sasvim sigurno će ići u prilog velikim strankama koje imaju veliki budžet, jer će se glavnina novca potrošiti na oglašavanje.

- Ali u konačnici mi znamo da su naši socioekonomski i ideološki i svjetonazorski rascjepi u društvu oni koji će definirati opredjeljenja birača, čak i da nije ova situacija, vjerojatno ne bi bilo drukčije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!