21:28 / 15.03.2018.

Autor: S.M./HRT

U "Temi dana" s hrvatskim inovatorima u zaštiti od poplave

-

-

Foto: - / -

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" gosti su bili hrvatski inovatori Dalibor Udovič i Tomislav Petrič.
U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" gosti su bili hrvatski inovatori Dalibor Udovič i Tomislav Petrič čiji su se proizviodi posljednjih dana "testirali" na poplavljenim područjima u Karlovačkoj i Sisačko-moslovačkoj županiji.

Govoreći o svome projektu "Vodom protiv vode" Petrič (Corus d.o.o.) je kazao da su on i Frano Pokrajčić osmislili to 2014. godine. Došli smo na ideju nakon što smo vidjeli poplave u Hrvatskoj i na području regije. Naš sustav je inovativan i jednostavan jer koristimo baš tu vodu koja prijeti na način da ju upumpamo u naš sustav. Ne koristimo ni bagere ni tešku mehaniku. Cijev, koja je neophodna, radimo u standardnim dimenzijama, ali je možemo napraviti i točno za određeni teren i određeno područje, kazao je među ostalim Petrič.

Pojašnjavajući kako funkcionira njegov sustav rekao je da se cijevi razmotaju, spoje i napune vodom koja prijeti.

Dalibor Udovič (Monterra d.o.o.) izjavio je u "Temi dana" da je kao proizvođač zadovoljan kako su "box barijere testirane" u Karlovačkoj županiji. Prilikom gradnje brana od poplava na tom su se području najviše koristile upravo "box barijere".

Nismo sumnjali u funkcioniranje toga sustava. Mi garantiramo njegovu učinkovitost. To se sada i pokazalo na terenu, kazao je Udovič. Uz niz ostalih proizvoda koje proizvodimo, odlučili smo se proizvesti i neke sustave koji bi se koristili u zaštiti od poplave. Takvi sustavi su se vani već pokazali kao dobri, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!