12:24 / 31.07.2019.

Autor: Marko Percan/A.M./M.Š./HRT

U tijeku je akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe

-

-

Foto: - / -

Na području svih lučkih kapetanija u tijeku je akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe - 'SIGURNA PLOVIDBA 2019'.
Na području svih lučkih kapetanija održana je akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe pod nazivom 'SIGURNA PLOVIDBA 2019'.

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru akcije provodili su djelatnici svih lučkih kapetanija u koordinaciji sa njihovim lučkim ispostavama te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji su djelatnici pružali podršku sudionicima akcije, dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, uočenim prekršajima u plovidbi, neidentificiranim i identificiranim pomorskim objektima, a naročito u slučajevima glisiranja preblizu obale.- Cilj akcije je edukacija i prevencija pomorskih nesreća jer želimo ukazati na činjenicu da Jadran ima dva lica - od uživanja blagodatima mora do one ružnije strane do koje dođe promjenom vremena ili nepažnjom u samoj plovidbi, izjavio je u Puli pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić.

Dodao je da je od početka sezone lučka kapetanija sačinila 2.900 inspekcijskih pregleda i zapisnika među kojima je 900 bilo s nedostacima i u prekršajima. Slijedom toga, naveo je Orlić, naplaćeno je 1,8 milijuna kuna kazni, većinom zbog nedopuštenog glisiranja.

- Premda smo posljednjih dana bili svjedoci dviju nesreća sa smrtnim ishodom, vjerujem da, imajući u vidu promet na Jadranu, broj turista i nautičara, kao i veliki broj uplovljavanja i isplovljavanja, mislim da apsolutno možemo reći da je Jadran sigurno more, poručio je pomoćnik ministra Siniša Orlić.

U lovu na neodgovorne gliseraše

Uvijek je zanimljivo u akciji vidjeti službe koje patroliraju morem. Naša televizijska ekipa ukrcala se jutros na brodicu lučke kapetanije, plovili smo pulskim akvatorijem u smjeru Brijuna. Zaustavili smo dvije brodice, jednu s nizozemskim, drugu s njemačim turistima. Ova prva brodica bila je u prekršaju, glisirala je preblizu obali. Činilo se da je turistima kazna koja im je napisana pomalo i pokvarila odmor na moru.

No, cijena koju će platiti je neznatna u odnosu na koban ishod kojeg mogu imati greške u pomorskom prometu. Ne kaže se bez razloga da more ne prašta. Zato nije na odmet ponoviti kako je glisiranje strogo zabranjeno na manje od 300 metara od obale.

Jedno upozorenje i za kupače. Nije preporučljivo otplivati na udaljenost veću od stotinu metara od obale. Kazne su za prekšitelje velike, no na stranu i novac jer nažalost bili smo svjedoci da su se greške na moru plaćale i ljudskim životima. Opreza zato nikad dosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!