Talijanski mediji: Pronađena tijela petorice s potonulog tegljača, spašen kapetan

19.05.2022.

11:02

Autor: HRT

Brod „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik

Brod „Danče“ Lučke kapetanije Dubrovnik

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture / HRT

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, priopćili su kako je u tijeku koordinirana akcija traganja i spašavanja za pet članova posade tegljača „Franco P“, nestalih uslijed havarije koja se u noćnim satima, u srijedu, dogodila na crti razgraničenja područja nadležnosti traganja i spašavanja Hrvatske i Italije. Talijanski mediji javljaju da su pronađena tijela pet nestalih članova posade, a spašen je samo zapovjednik broda. Čeka se službena potvrda te informacije.

Prije danas je priopćeno da u akciji traganja i spašavanja, koju predvode Središnjica za traganje i spašavanje na moru - MRCC Rijeka i MRCC Roma, jedna je osoba spašena, a za preostalih pet članova posade tegljača, koji plovi pod talijanskom zastavom, još se traga.

MRCC Rijeka informaciju o potonuću tegljača zaprimo je u srijedu oko 21 sat, od kad traje zajednička akcija traganja i spašavanja u koju je uključena talijanska obalna straža (helikopterom i gliserom), Lučka kapetanija Dubrovnik s brodom "Danče", Jadroplov s brodom  "Split" te pet brodova koji su se nalazili u blizini - jahta „Anna“, teretni brod „Comanche“, tegljač „Paul“ te tankeri „Astrea“ i  „Crown 2“.

S obzirom na to da je akcija traganja još u tijeku, ministarstvo će obavještavati o daljnjim aktivnostima i rezultatima spasilačko-potražne akcije.


- Došlo je do prodora vode i remorker je potonuo, dao je "mayday". Oni su napustili plovne objekte, ispustili su splav u more, budući da je bilo bure noćas, nisu se svi članovi posade uspjeli ukrcati na splav i sad, nažalost, za njima tragamo, rekao je lučki kapetan Mato Kekez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!