19:24 / 13.02.2021.

Autor: Dajana Šošić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Manje od tisuću hospitaliziranih, u tijeku pripreme za otvaranje

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je danas manje novozaraženih u odnosu na usporedivi dan prošloga tjedna. 379 je novih slučajeva, 45 manje nego prošle subote. 

Nastavljen je i pad broja pacijenata na bolničkom liječenju. Danas ih je 955, što je prvi put od kraja listopada da je u bolnicama manje od tisuću oboljelih od COVID-a. U posljednja 24 sata od posljedica bolesti preminulo je 17 osoba. Zbog dobre epidemiološke situacije, od ponedjeljka se ublažavaju neke mjere, pa će ovaj vikend djelatnosti koje će ponovno moći raditi iskoristiti za pripreme.

Petar Donjerković u ponedjeljak otvara vrata svoje teretane u Splitu, no uz stroge epidemiološke mjere.

- Definitivno će biti zahtjevno sve to ispoštovati na 20 kvadrata mora biti jedna osoba, ali nama je najbitnije da su svi otvoreni, govori Petar Donjerković, vlasnik teretane i trener.

Pripreme i u kafićima koji će od ponedjeljka nuditi "kavu za van". Od ponedjeljka ćete moći uzeti piće za van, ali uz maske, održavanje distance te bez zadržavanja na terasi. No neće biti dopušten ulazak u ugostiteljski objekt i puštanje glazbe. Pripreme u kafiću u Bjelovaru u punom su jeku.

- Očekujem da nas s prvim trećim otvore da radimo najnormalnije, ističe Franjo Božić, ugostitelj iz Bjelovara.


Drugi ugostitelji pak nezadovoljni u novim mjerama ne pronalaze dobru računicu.

- Naš trošak poslovanja je previsok da bi nas spasila kava za van. Po kavu se ide u trgovinu, a kada kažemo da se ide na kavu, onda se ide u ugostiteljski objekt, naglašava Dražen Biljan, vlasnik kafića i dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

Svoja vrata otvorit će i škole stranih jezika, kladionice i casina uz zabranu konzumacije pića. Otvaraju se i dječje igraonice koje od Vlade traže dodatnu pomoć.

- Ako ne produlje mjere kada nas otvore barem dva mjeseca, mi ne moramo niti početi raditi, govori Anđela Šustić, vlasnica rođendaonica i igraonica.

U Istri i Primorsko-goranskoj županiji se u idućih sedam dana neće otvarati kladionice i casina.

I djelatnosti koje s radom počinju u ponedjeljak moći će i dalje računati na potpore države za veljaču.

- Vidimo situacije gdje ljudi koriste položaj gdje su u stožeru da pomognu sebi i drugima, to je potpuno za Vladu ispod svake razine očekivanja, govori Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Nacionalni stožer gubi kredibilitet i ne mogu propisivati mjere ako ih se sami ne drže, a što se tiče cijepljenja, to je po meni dno dna, ističe Tomislav Tomašević, Platforma Možemo!Zagreb je naš!

Na cijepljenje preko reda osvrnuo se i ministar Aladrović.

- Mogu reći još jednom da je to stvarno društveno neodgovorno, društveno neprihvatljivo, međutim da li treba biti posljedica? Pa možda nije vrijeme da se bavimo posljedicama, možda je trenutak da zapravo svi ovu društvenu temu zapravo dignemo na neku razinu kako bi progovorili o tome i kako se to ne bi događalo u budućnosti. Ja sam siguran da će nakon ovakvih napisa po medijima ovakva praksa prestati, ističe Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Navedene mjere bit će na snazi do 1. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!