U tijeku pripreme za vađenje oštećene brodice iz Krke

14.06.2023.

Zadnja izmjena 14:12

Autor: Hina/HRT/A.S.

U tijeku pripreme za vađenje oštećene brodice iz Krke

U tijeku pripreme za vađenje oštećene brodice iz Krke

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / Cropix

U tijeku su pripreme za vađenje i tegljenje brodice koja je jučer udarila u obalu korita rijeke Krke kod mosta Skradin, a okolnosti pod kojima se nesreća dogodila još se utvrđuju, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, napominjući da ozlijeđenih nije bilo.

Uz voditelja, ujedno vlasnika brodice, u trenutku nesreće na njoj je boravila i jedna ženska osoba, oboje državljani Republike Njemačke. Nitko od članova posade nije ozlijeđen u trenutku udara brodice u riječnu obalu, a okolnosti pod kojima se dogodila nesreća utvrđuje mjerodavna šibenska Kapetanija, u suradnji s policijskim službama, navodi se u priopćenju.

Lučka kapetanija Šibenik izvijestila je Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) i mjerodavne službe u resornom Ministarstvu o poduzetim aktivnostima vezano uz tu pomorsku nesreću.

Vijest o nesreći službenici LK Šibenik zaprimili su od Postaje pomorske policije Šibenik oko 9 sati. Odmah nakon dojave, službenik šibenske Kapetanije izašao je na mjesto nesreće gdje je zatekao nasukanu motornu brodicu Simone duljine 9,3 metra, njemačke zastave, gotovo potpuno potopljenu od krmenog dijela prema pramcu, na poziciji 400 metara uzvodno od mosta Skradin, na zapadnoj riječnoj obali.

U sklopu preliminarnog očevida na poziciji nesreće službenik šibenske Kapetanije kao uzrok potonuća krmenog dijela utvrdio je gubitak pogonske elise zbog udara u riječno korito, zbog čega je brodica ubrzano primala vodu, dok brodski trup nije oštećen, što su provjerom potvrdili ronioci.

S obzirom na to da je brodica nastavila tonuti, a u brodskim spremnicima preostalo je oko 400 litara pogonskog goriva diesel, oko plovila su postavljene plutajuće brane radi prevencije eventualnog onečišćenja rijeke i okoliša.

Lučka kapetanija Šibenik vlasniku je naredila ubrzani postupak komercijalnog vađenja i tegljenje oštećene brodice na područje šibenskih Bilica, gdje će se nastaviti očevid o uzrocima pomorske nesreće.

U svrhu izvlačenja oštećene brodice iz riječnog vodotoka, osiguravajuće društvo ishodilo je od Nacionalnog parka Krka dozvolu za uplovljavanje dvaju brodova kojima će se tijekom današnjeg dana obaviti potrebne radnje, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!