10:01 / 08.07.2019.

Autor: M.Š./HRT

U tijeku rasprava o nadležnosti suda EU-a oko arbitraže

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sudu Europske unije u Luksemburgu održava se rasprava o slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražnog sporazuma, točnije rasprava o nadležnosti suda u tom postupku.
Na sudu Europske unije u Luksemburgu održava se rasprava o slovenskoj tužbi protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražnog sporazuma, točnije rasprava o nadležnosti suda u tom postupku.

- Postupak se vodi u povodu slovenske tužbe u sklopu koje ona tvrdi da Hrvatska krši pravo EU-a zato što ne prihvaća i ne primjenjuje arbitražnu odluku. Hrvatska je odmah na takvu tužbu uložila prigovor. Kada je Sud dobio hrvatski podnesak kojim prigovaramo vezano za nadležnost suda, on je zatražio da se Slovenija također o tome očituje. Sud je u konačnici odlučio da će prvo raspraviti pitanje nadležnosti i da je za to potrebno održati usmenu raspravu. Ova će usmena rasprava biti dobra prigoda da države detaljnije izlože svoja stajališta, kazala je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić.

Naglasila je da će Hrvatska tijekom ročišta pokazati da je stvarni spor između Hrvatske i Slovenije oko smjera potezanja granice, oko valjanosti arbitražnog sporazuma.

- To nisu pitanja koja se rješavaju pred Sudom EU-a, nego drugim sredstvima mirnog rješavanja sporova predviđenih međunarodnim pravom, dodaje.

Istaknula je da će danas svaka država imati prigodu govoriti 20 minuta, a zatim će suci i neovisni odvjetnik imati pravo postaviti pitanja. Nakon toga svaka država ima još pet minuta za izlaganje završne riječi i replicirati na stajališta koja je rekla druga strana. Kazala je i da će Hrvatsku zastupati zastupnica Hrvatske pred Sudom, pomoćnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Gordana Vidović Mesarek i jedna britanska odvjetnica.

Metelko Zgombić govorila je i o opcijama, koji su daljnji postupci u slučaju da se Sud proglasi nadležnim, odnosno nenadležnim u ovome slučaju.

Politički analitičar Davor Gjenero rekao je kako je činjenica da unutar suda funkcionira ponajbolji europski pravnik iz Hrvatske Siniša Rodin.

- Njegov utjecaj na kolege znatno nadmašuje utjecaj slovenskih kolega u ovom sporu. Tu je nekakva ishodišna prednost Hrvatske u procesu, kazao je.

Politički analitičar Denis Avdagić smatra da će nakon neugodnog iskustva koje je Hrvatska imala u slučaju sa Slovenijom, bilo koja druga država koja nije članica EU-a teško pristati na nešto što bi bilo slično.

- No moguće je da se nađe neko rješenje koje bi poslužilo u formi posrednika. Naravno, pitanje je tko bi bio posrednik i što bi bile početne točke pregovora.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!