U tijeku su pripreme za popis stanovništva

13:19 / 09.07.2021.

Autor: DJH/HRT

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku

Foto: HTV / HRT

U tijeku su pripreme za popisivače koji će na jesen sudjelovati u popisu stanovništva kućanstava i stanova u Hrvatskoj. Za te potrebe Državni zavod za statistiku traži 8 tisuća popisivača za područje cijele zemlje, a rok za podnošenje prijava je do 15.07.2020. Popis stanovništva na području Republike Hrvatske provodi se svakih deset godina, a ovaj smo nažalost već dva puta odgađali, nadamo se da će krenuti u rujnu i listopadu ove godine, naravno ako epidemiološka situacija bude to dozvoljavala, objasnila je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, gostujući u Dobro jutro, Hrvatska.

Postoji više sudionika popisa stanovništva, te osim popisivača tu su još i kontrolori, instruktori, koordinatori, županijska popisna povjerenstva i povjerenstva ispostave, kao i svi u Državnom zavodu za statistiku. Brković ističe kako se ove godine po prvi put popis stanovništva odvija u dvije faze – tako će u prvoj fazi, koja će trajati od 13.-26. rujna, svi građani koji koriste sustav e-Građani moći sami popisati sebe i članove svojeg kućanstva. Popisivači su potrebni za drugu fazu, odnosno terenski rad koji će trajati od 27. rujna do 17. listopada.

Za sve one koji se žele prijaviti za popisivača ili kontrolora, uvjeti su jednaki – posjedovanje hrvatskog državljanstva, prebivalište ili regulirano boravište na području Republike Hrvatske, završeno srednjoškolsko obrazovanje, punoljetnost u trenutku prijave, određeno informatičko znanje, i valjana adresa elektroničke pošte. Za kontrolore je još poželjno i da imaju iskustvo sudjelovanja u anketama ili prijašnjim popisima stanovništva. Brković kaže kako će se u svrhu popisivanja svim popisivačima ustupiti prijenosna računala, koja će se nakon odrađenog posla pokloniti Ministarstvu obrazovanja.

Financijska naknada za kontrolore je fiksna, i iznosi 6 tisuća kuna – 5600 kuna za sam rad, a 400 kuna je obuka koju će proći svi sudionici popisa. Što se tiče popisivača, njihova će naknada zajedno s obukom iznositi oko 5 do 6 tisuća kuna.

- Nezahvalno nam je sad točno prognozirati, s obzirom na to da svakom popisivaču naknada ovisi o popisnom krugu kojeg zaduži, ali i o tome koliko će se građana u njegovom popisnom krugu popisati u prvoj fazi popisa, objašnjava Brković i dodaje kako je preporuka Stožera da svi popisivači budu cijepljeni, odnosno da imaju covid potvrde.

Prvi privremeni podaci bit će objavljeni 60 dana nakon završetka popisa, a Državni zavod za statistiku se nada da će to ove godine, zahvaljujući digitalizaciji podataka, biti i brže nego do sada. Brković kaže kako su svi podaci tajni i niti jedan podatak ne može izaći iz Zavoda osim u agregiranom obliku.

- To je regulirano našim zakonom o službenoj statistici. Mislim da je sigurnost u odnosu na prethodni popis, kad smo podatke prikupljali na papirnatim obrascima, nemjerljiva, dodaje.

Objašnjava kako nije moguće da se građani „preskoče“ i ne budu na popisu.

- Prva prednost je da, ako mislite da nećete u vrijeme popisa biti doma, sada imate mogućnost da to napravite sami. Druga prednost je to da popis traje tri tjedna, i naši popisivači su vam dužni ostaviti ceduljicu ako vas ne pronađu kod kuće. Oni će vas svakako još par puta probati pronaći. Ne bi se smjelo dogoditi da ostane nepopisani, zaključuje Brković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!