Zadar: Uhićeno 10 poreznika i poduzetnika, mito - riba i alkohol

03.11.2021.

14:14

Autor: HRT/B.V./Hina

Zbog korupcije uhićeno deset poreznika i poduzetnika u Zadru

Zbog korupcije uhićeno deset poreznika i poduzetnika u Zadru

Foto: Dnevnik / HRT

Policija i Uskok potvrdili su da provode akciju u Zadru u kojoj je, prema neslužbenim podacima, zbog koruptivnih kaznenih djela uhićeno deset osoba, među kojima i trojica poreznih inspektora. Prema neslužbenim informacijama, trojica zadarskih poreznih inspektora osumnjičeni su da su uzimali mito od sedmorice zadarskih poduzetnika kojima su zauzvrat dojavljivali kada će biti porezne inspekcije ili ovrhe njihovih tvrtki. HRT-ov reporter Edi Škovrlj kazao je za HTV-ov središnji Dnevnik kako je 51-godišnji šibenski istražitelj navodno bio kolovođa cijele priče, jer ga USKOK tereti za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti. 

Ono što je posebno zanimljivo u ovoj priči je poticanje dvojice zadarskih kolega da čine ono što je i on činio. Nisu provodili ovrhe nad zadarskim poduzetnicima koji su državi dugovali porez. Dojavljivali su zadarskim poduzetnicima kako bi oni prikrili svoje poslovanje u trenucima kada bi krenula prisilna naplata financijskih sredstava po računu.

Škovrlj navodi da je ovo jedan tragikomičan događaj u kojemu je država najgore prošla - ostala je bez poreznog novca. Poduzetnici su prije bili zaštićeni od strane inspektora, a sada su još zaštićeniji od istražitelja USKOK-a iza čvrsto zatvorenih vrata.

No, najveći gubitnici su ispali porezni inspektori, koji se nisu snašli u cijeloj priči. HRT-ov reporter saznao je koje su to nagrade dobivali inspektori. Jedan je dobio uređenje potpuno nove kupaonice, drugi je dobio određenu količinu naručenog alkoholnog pića, a treći je uspio zaposliti svoga brata. Nagrada je čak bila i određena količina ribe i bifteka.

Mediji pišu da su poduzetnici nakon dojava inspektora prebacivali novac na račune drugih osoba, dok su poreznicima kao protuusluge obnavljali domove ili im dostavljali alkoholna pića.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PU zadarskom i financijskih izvida koje je proveo Samostalni sektor za financijske istrage Porezne uprave.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, priopćio je USKOK.

Ivana Grbin, glasnogovornica PU Zadarske, kazala je da se provode policijski izvidi i da su tajni. 

- Policijski službenici Policijske uprave zadarske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno više osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku. Osim toga provode se i potrebne dokazne radnje, dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!