19:50 / 04.05.2020.

Autor: B.A./HRT

U tijeku zapošljavanje sezonskih vatrogasaca

-

-

Foto: - / -

Požari, poplave, potresi i sve druge nepogode ne mogu proći bez junaka našeg i svakog drugog doba - hrvatskih vatrogasaca
Požari, poplave, potresi i sve druge nepogode ne mogu proći bez junaka našeg i svakog drugog doba - hrvatskih vatrogasaca. A u ovo vrijeme, ni kriza koju je izazvao koronavirus ne prolazi bez njih. U suzbijanju pandemije velik su doprinos dali upravo vatrogasci, koji danas obilježavaju svoj dan i slave svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca.

Slavko Tucaković
, glavni vatrogasni zapovjednik RH, u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana pozdravio je sve vatrogasce, a posebno je one koji su danas na terenu, i čestitao im Dan svetog Florijana.

Današnji su dan, kaže, proslavili ponosno, kao najorganiziranija snaga u zemlji uz Hrvatsku vojsku.

Pohvalio je i zagrebačke vatrogasce, ali i one druge koji su došli pomoći Zagrepčanima nakon potresa. Tucaković je rekao da su samo intervencija tehničke naravi imali oko 4800, a još uvijek ih imaju 20-30 na dan.

- I da ne zaboravimo da je u tim intervencijama bilo još i 513 požara koji su se dogodilo na području Grada Zagreba, rekao je Tucaković.

Stjepan Simović, zapovjednik vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, rekao je da je ovo dan kad su se prvo prisjetili svih vatrogasaca koji su nas napustili.

- Svi se skupa molimo svetom Florijanu da nas pazi i čuva jer su vatrogasne intervencije postale sve zahtjevnije i složenije, poručio je Simović.

Zbog situacije s koronavirusom organizirali su se i stavili se, kaže, na raspolaganje, pomogli su OB Dubrovnik u prijevozu uzoraka u Zagreb, pomogli su policiji, raznosili hranu...

Tucaković je rekao da su zasad koronavirusom zaražena dvojica vatrogasaca, a 50-ak ih se nalazi u samoizolaciji.

- To je dobra vijest, dodao je.

Napominje kako svakodnevno imaju 1200-1400 vatrogasaca za potrebe pomoći stožerima civilne zaštite, a uz to je ove godine zabilježeno 14 posto više izgorjelih površina u odnosu na prošlu godinu.

- U tijeku je zapošljavanje sezonskih vatrogasaca, oni će nastupiti sa svojim radom od 1. 6. do 30. 9., rekao je Tucaković, dodajući da se sredstva za vatrogasce nisu smanjivala.

Simović kaže da će tehnike i opreme uvijek malo nedostajati, ali da je zadovoljan i da u sezonu kreću spremni.

Tucaković je rekao i da je žena u vatrogastvu sve više te da tako i treba biti.

- Moram istaći da tu malo više prednjači Vatrogasna zajednica Sisačko-moslavačke županije, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!