Počeo 190 mil. kn vrijedan projekt izgradnje luke Polačište na Korčuli

10.11.2022.

13:23

Autor: T.V./HRT/Hina

Ministar Oleg Butković

Ministar Oleg Butković

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u četvrtak u Korčuli kako je 189,7 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje Nove luke Korčula - luke Polačište jedan od najvećih takvih u Hrvatskoj i potvrda ispravne politike Vlade u investicijskom ciklusu u lučku infrastrukturu.

Butković je sudjelovao na početnoj konferenciji tog projekta te je podsjetio kako se, ponajviše zahvaljujući sredstvima EU-a i iz državnog proračuna, u obnovu luka ili izgradnju novih ulaže oko dvije milijarde kuna.

- U Dubrovačko-neretvanskoj županiji provodi se pet europskih projekata, ukupno vrijednih više od 400 milijuna kuna. Ukupna ulaganja su oko 600 milijuna kuna. Od toga 85 posto su sredstva EU-a, a 15 posto nacionalna sredstva, rekao je Butković koji je obišao i ACI marinu Korčula, čija je uprava, istaknuo je, imala smjelosti i hrabrosti realizirati projekt obnove lukobrana.

- Lani smo realizirali obnovu lukobrana Puntin pa kad gledam sve što se radi ili će se raditi mogu reći da je Korčula pripremila ili ostvarila velike projekte. Preostaje nam luka Perna sa zaobilaznicom Orebića u sljedećoj financijskoj perspektivi. Time ćemo zaokružiti pitanje lučke infrastrukture na Korčuli, a za mjesec dana očekuje nas i završetak europskog projekta novog putničkog terminala u Veloj Luci, rekao je Butković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je idući projekt zaobilaznica Orebića i brza cesta do nove luke u Perni, te da postoji potpora resornog ministarstva i Vlade za projekte autoceste od čvora Metković do Osojnika te brze ceste od Osojnika do Zračne luke Dubrovnik.

- Time će sve naše turističke destinacije biti bliže zračnoj luci, kao što su pelješkim mostom bliže za turiste koji nam dolaze automobilom, poručio je Dobroslavić.

Saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić istaknuo je kako će projekti lučke infrastrukture poboljšati kvalitetu života na otoku Korčuli.

- Svi će ti projekti dobiti smisao kad se dovrše projekti luke Perna, zaobilaznice Orebića i brze ceste do Pelješkog mosta. Time će prometno biti riješene sve brige Korčulana, ali će biti i nova dimenzija u turizmu, izjavio je Bačić.

Ministar Butković prethodno je obišao i 17 milijuna kuna vrijedan projekt uređenja luke Trpanj, kojim je to pelješko mjesto dobilo modernu luku s dodatnim sadržajima te oko 170 metara nove rive. Ukupna vrijednost projekta je oko 17,5 milijuna kuna, a udio resornog ministarstva je 15,5 milijuna kuna.

- Nova luka za nas znači dvije stvari - poboljšanje kvalitete života na ovom prostoru, znači u samom naselju Trpanj, te smo dobili nove sadržaje - 170 metara nove rive, šetnjice, zeleni pojas, modernu rasvjetu, veliki ukrcajni plato i novo parkiralište, rekao je Jakša Franković, načelnik Općine Trpanj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!